CEPLJENJE

Postopek, če bi namesto cepiva AstraZenece raje drugi odmerek Pfizerja ali Moderne

Izpolniti boste morali izjavo, od prvega odmerka pa morajo miniti vsaj štirje tedni.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Henry Nicholls, Reuters
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Henry Nicholls, Reuters

O mešanju cepiv je bilo že veliko napisano, to je storila denimo tudi nemška kanclerka Angela Merkel. V ramo so ji najprej vbrizgali cepivo AstraZenece (vaxzevria), drugi odmerek pa je bilo mRNA-cepivo Moderne.

Danes je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil posodobljena priporočila za cepljenje. Zdaj pravijo, naj se za drugi odmerek praviloma uporabi cepivo istega proizvajalca, da pa se lahko na izraženo željo nadaljuje cepljenje z drugim cepivom. A za to morate predložiti izjavo (do nje pridete na povezavi), pri tem pa opozarjajo, da mora biti minimalen razmak med odmerkoma vsaj štiri tedne.

NIJZ pričakuje, da bodo mešali cepiva zgolj tisti, ki so kot prvi odmerek prejeli vaxzevrio, saj je to na obrazcu edino navedeno na obrazcu za prvi odmerek. Za drugi odmerek si cepljeni s tem lahko izberejo bodisi comirnaty (Biontech/Pfizer) bodisi cepivo Moderne. Na obrazcu sicer jasno opozarjajo: »Raziskave kažejo, da se pri 'mešanih shemah' lahko pojavi nekoliko več neželenih učinkov, kot če oseba prejme dva odmerka cepiva istega proizvajalca.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije