PRAZNIK JESENI

Najbolj zažigala županova juha in tele

Na Prazniku jeseni v Dolu pri Ljubljani zelo veselo. V nedeljo razstava Bog žegnaj.
Fotografija: Na ražnju so zavrteli 270 kg težko tele.
Odpri galerijo
Na ražnju so zavrteli 270 kg težko tele.

DOL PRI LJUBLJANI – V Dolu pri Ljubljani so prireditev Praznik jeseni vzeli zelo resno, saj so za obiskovalce poleg dobro založenih stojnic pripravili bogat spremljajoči program. Med drugim so na ognju vrteli in pekli tele, za bakrenimi kotlički so se v kuhanju juhe pomerili župani in županja nekaterih slovenskih občin. Organizatorji so najbolj razveselili rokodelce in kmete na stojnicah, saj je bil najem tokrat brezplačen.
Slavka Arko je predstavila ročno izdelan nakit.
Slavka Arko je predstavila ročno izdelan nakit.

»Tega smo se tisti, ki največkrat prodajamo na sejmih, zelo razveselili,« je povedala Slavka Arko iz Sodražice, ki je obiskovalcem ponudila izjemno lep nakit domače blagovne znamke Psoglavka. Nakit je ročno izdelan in plod lastne domišljije, gospa Slavka pa je pokazala uhane, zapestnice in ogrlice za vse priložnosti.

V okolici Dola deluje ekološka kmetija Pr' Travnari, kot se reče po domače. Veronika Grilj, mlada predstavnica kmetije, nam je povedala, da njihovo sirarstvo ponuja izdelke iz ovčjega in kozjega mleka, imajo pa tudi druge živali. »Pri nas imamo na voljo ekološko ovčje in kozje mleko, prav tak ovčji in kozji jogurt, mladi ovčji sir in kozji sir v slanici, poltrdi ovčji in kozji sir ter ovčjo in kozjo skuto.« Zanimalo nas je, kaj študira in ali bo v bodoče delala doma na kmetiji. »Z novim študijskim letom, ki se je šele začelo, sem se vpisala na študij veterine, torej tudi v smislu naše kmetije,« je povedala. »Upam, da bo študij zanimiv, o tem, kako bo z zaposlitvijo po diplomi, pa še ne razmišljam. Morda bom lahko ostala na naši kmetiji. Čas bo pokazal svoje.«
Voditeljici programa Jasni Kuljaj je bilo meso nadvse všeč.
Voditeljici programa Jasni Kuljaj je bilo meso nadvse všeč.

Učimo se vse življenje, bi lahko zapisali ob ogledu stojnice Iztoka Urbanije iz Zgornjega Tuštanja v Moravški dolini. Ukvarja se s pletenjem košar, posebnost pa so njegovi tečaji, ki jih prireja za vse tiste, ki bi se radi naučili te stare rokodelske veščine.

»Pletenje košev in košar je bila včasih splošno razširjena ljudska obrt, a dandanes jo obvladajo le redki,« pravi Urbanija. »Na veselje pletarjev se v zadnjem času znova kaže večje zanimanje za učenje tovrstnih ročnih spretnosti, zato sem se začel ukvarjati s prirejanjem tečajev. Že zdaj zbiram prijave za tečaj pletenja košar, ki bo pozimi, prijave so mogoče do konca oktobra.«
 

Ko so se cedile sline


Organizatorji Praznika jeseni so hoteli obiskovalcem ponuditi kaj nenavadnega tudi za pod zob, da ne bo dišalo samo po pleskavicah, čevapčičih in klobasah. Na ražnju so tako zavrteli kar 270 kg težko tele, da se je počasi peklo. Potem so zapeli noži in prvim najbolj lačnim so postregli to posebnost, mnogi so se je razveselili.
Marjetice vabijo na razstavo. FOTOGRAFIJE: Primož Hieng
Marjetice vabijo na razstavo. FOTOGRAFIJE: Primož Hieng

Tisti, ki so pekli tele, niso imeli časa, da bi odgovorili na vprašanja voditeljice programa Jasne Kuljaj, koliko časa se je pekel. Takole mimogrede pa smo izvedeli, da ga je treba peči počasi, bolj na žerjavici kot na živem ognju. »Mmm,« je bilo vse, kar je lahko povedala Jasna in se oblizovala, ko je poskusila pečeno meso, kajti bilo je zares okusno.

Župani in županja so se pri kuhanju županove juhe odločili za različne okuse; obiskovalci so lahko poizkusili govejo in gobovo juho in telečjo obaro, županja občine Lukovica Olga Vrankar pa se je odločila za ješprenčkovo.


»Kuhanje županove juhe je imelo tudi dobrodelni namen, saj smo s prodajo juhe oziroma dobrodelnimi prispevki zbirali sredstva za eno od naših občank, ki potrebuje pomoč,« so povedali organizatorji. Sicer pa so se tokrat z zelenjavo, mesom in začimbami ter noži in kuhalnicami spopadali župan Rajko Meserko iz občine Šmartno pri Litiji in županja Olga Vrankar iz občine Lukovica, združenje slovenskih občin je zastopal Damijan Jaklin iz Velike Polane, Željko Savič pa je uspešno predstavljal domačo občino Dol. Župani so si pri kuhanju omislili pomoč, med drugim so k sodelovanju povabili kuharske mojstre.
 

Pridne marjetice


V Dolu tudi v tem času najdemo marjetice, to so namreč zelo pridne in nadvse prizadevne članice Aktiva žena iz Dola, ki so se skrbno pripravile na tokratno prireditev, zdaj pa že razmišljajo naprej. »Največ dela bomo posvetile naši tradicionalni razstavi Bog žegnaj,« je povedala Sabina Grošelj.


»Vsakič jo pripravimo drugo nedeljo v oktobru, in tudi letos bo tako. Naš Bog žegnaj 2019 bo že šestnajsti po vrsti, letos bo v nedeljo, 13. oktobra, od 8. do 16. ure. Letošnja razstava ima naslov Jesen na krožniku. V naših krajih, kjer ima večina prebivalcev vsaj vrtiček, če že ne večjega vrta ali celo njive, našo prehrano močno zaznamujejo pridelki in izdelkih izpod naših rok. Na razstavi boste lahko dobili marsikatero idejo, kako te pridelke porabiti, da sta miza in krožnik vedno pisana in zanimiva. Vabimo vas, da si ogledate našo razstavo, saj nam vaša udeležba veliko pomeni in nam da zagona za nadaljnje delo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije