Naj pirhe zbiramo le še do ponedeljka!

Do vključno ponedeljka, 26. marca, nam še lahko prinesete ali pošljete svoje naj pirhe 2018 Beti Lunder, ki ima mišično distrofijo, je tudi letos prispevala svoje prelepe in izvirne izdelke
Fotografija: Nada Lunder je na pirhe napisala velikonočne misli. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Nada Lunder je na pirhe napisala velikonočne misli. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA • Bolj se bližajo velikonočni prazniki, več prelepih in nadvse zanimivih pirhov se nabira na našem uredništvu. Prinašate in pošiljate nam jih iz vse Slovenije, a čas za sodelovanje v natečaju Naj pirhi Slovenskih novic 2018 se počasi izteka. Samo še v nedeljo in ponedeljek je čas, da nam jih prinesete ali pošljete, v torek se bo že zbrala strokovna komisija pod vodstvom etnologa prof. dr. Janeza Bogataja in ocenila, kateri so najlepši v vseh treh kategorijah.
Predvčerajšnjim se je na našem uredništvu oglasila 67-letna Nada Lunder iz Vidma - Dobrepolja in prinesla dva svoja pirha ter štiri hčerine. Slednjih smo bili še posebno veseli, saj ima hči Beti Lunder mišično distrofijo, kar pomeni, da se je morala za izdelavo veliko bolj potruditi, kot bi se, če bi bila zdrava. »Beti je invalidka in zelo rada ima ročna dela. Zato tudi že več let sodeluje na natečaju za naj pirhe Slovenskih novic. Letos je svoje navrtala, izpihala, porisala in še našila. Kar veliko časa je porabila za to, saj težko dela,« nam je izdelke opisala gospa Nada, ki je letos prvič sodelovala v natečaju, saj jo je hči nagovorila, naj tudi ona kaj naredi. Njena dva sta skuhana in okrašena z velikonočnimi mislimi. Sicer pa je bolj vešča v peki potic, ta ne sme nikoli manjkati na njihovi praznični mizi, letos pa se je lotila tudi izdelave sira. Naredila ga je po spominu, saj ga je pred kar 55 leti pomagala delati mami, in kot pravi, ji je odlično uspel. Pove nam še eno prigodo, ki dokazuje, kaj vse se lahko zgodi pri izdelavi pirhov. Ko sta Beti in Nada svoje že dokončali in jih dali sušiti na radiator, se je Nada po nesreči naslonila nanje, in nič drugega jima ni preostalo, kot da naredita nove.
Po pošti pa smo dobili prav posebno umetnino, in sicer s cvetlicami umetelno poslikano nojevo jajce, ki je obenem vaza za mačice in venček vrtnic. Poslala nam ga je upokojenka Lojzka Kolarič iz Podgrada pri Gornji Radgoni. Zanjo je velika noč velik praznik, zato pozdravlja tradicijo pirhov, ki jo ohranjamo tudi Slovenske novice z natečajem. Gospa Lojzka tudi rada riše na steklo, skupaj z njenim pirhom pa nam je poslala prisrčno velikonočno voščilo: »Na vrtu cvet, na veji ptica, na mizi praznična potica. Naj šunke in pirhov bo obilo, to moje velikonočno je voščilo,« je zapisala.
Sofija in Ivan Matijevič iz Kočevja sta nam poslala dva pirha, enega rdeče pobarvanega in okrašenega s cvetjem, drugi pa je še posebno izviren, saj je jajce preprosto polepljeno s prepolovljenimi vžigalicami.
Avtorji najlepših bodo letos še posebno bogato nagrajeni, saj bosta zmagovalca v kategorijah kulturna dediščina in sodobna ustvarjalnost prejela zlata obeska v obliki pirha Zlatarstva Mandić in še darilna bona, na zmagovalca v otroški ustvarjalnosti čaka darilni bon, vreden 100 evrov, vsa druga in tretja mesta pa bodo nagrajena z darilnimi boni od 50 do 80 evrov. Poleg tega bodo vse prispele kreacije razstavljene v dvorani Jurček na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer bo na veliki četrtek tudi razglasitev in pogostitev. Dvorano in petdnevno razstavo bodo z aranžmaji okrasili cvetličarji šole Grm Novo mesto. T. H.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije