TISKOVNA KONFERENCA

Logar: Praksa ustavljanja na Hrvaškem za nekaj dni se mora končati (VIDEO)

Ministra sta govorila tudi o izkušnjah pri predsedovanju EU.
Fotografija: Anže Logar, minister za zunanje zadeve. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Anže Logar, minister za zunanje zadeve. FOTO: Jure Eržen, Delo

Minister za zunanje zadeve Anže Logar gosti hrvaškega kolega Gordana Grlića Radmana na obisku, na katerem so bile glavne teme pogovorov sprejemanje ukrepov in obvladovanje širjenja virusa sars-cov-2 ter izmenjava izkušenj na temo predsedovanja Svetu Evropske unije.

Po svojem drugem srečanju sta ministra stopila pred novinarje.


Kot sta sporočila, so v boju proti pandemiji novega koronavirusa strokovnjaki in tudi politični vrh v vsakodnevnem stiku. Slovenija pozorno spremlja razvoj epidemiološkega stanja tako na Hrvaškem kot tudi širše v regiji, je poudaril Logar. Opozoril je, da bi se morala predvsem prenehati praksa, da se potniki iz Bosne in Hercegovine za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem in nato na meji s Slovenijo predstavijo, kot da prihajajo iz Hrvaške in jim zato ni treba v samoizolacijo oziroma karanteno. Hkrati je Logar sicer izrazil prepričanje, da se širjenje virusa v regiji počasi že umirja.

Grlić Radman pa je izpostavil, da je epidemiološka slika na jadranski obali, ki jo zdaj množično obiskujejo turisti, tudi slovenski, precej boljša kot drugod na Hrvaškem. Poudaril je, da se na Hrvaškem za zdaj ni okužil še noben turist.

Morebitnih novih ukrepov na mejah zato nobena stran za zdaj ne predvideva, niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila. Izpostavila sta, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. »Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj,« je dejal Logar, hkrati pa izrazil prepričanje, da bosta »v naslednjih dveh letih našla tudi nekatere odgovore«. Logar je hrvaškega kolega na koncu povabil, naj zaplava v slovenskem Piranskem zalivu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije