OHLADITEV

Močno sneženje zajelo Slovenijo, v sredo nevarnost (VIDEO)

Naslednji teden prihajajo nove padavine.
Fotografija: Sneg na Vrhniki. FOTO: Bralec Darko
Odpri galerijo
Sneg na Vrhniki. FOTO: Bralec Darko

Severovzhod Slovenije je že dosegla hladna fronta, ki je prinesla ponekod močno sneženje. Temperatura se je ob prehodu fronte spustila blizu ledišča, zato se je meja sneženja marsikje spustila do nižin. V Prekmurju, Prlekiji in Podravju sneži tudi po nižinah.

Hladna fronta z izrazito ohladitvijo (ponekod se je v primerjavi z včeraj ohladilo za 25 stopinj Celzija) hitro napreduje proti jugu Slovenije. Ohladitev se širi proti osrednji Sloveniji in Dolenjski, kjer se bo meja sneženja v prihodnjih urah prav tako prehodno marsikje spustila do nižin.

Bralec Petet nam je poslal videoposnetek sneženja na Ptuju okoli 7. ure zjutraj:





Sneg v Semiču. FOTO: Bralec Jože
Sneg v Semiču. FOTO: Bralec Jože
Največ padavin je v zadnjih 12 urah zapadlo v Slovenj Gradcu (11 milimetrov), na letališču Edvarda Rusjana Maribor osem milimetrov, po sedem milimetrov pa v Celju in letališču Cerklje ob Krki.

Po podatkih urada za meteorološko prognozo agencije za okolje (Arso) je nevarnost snežnih plazov večinoma majhna. Snežna odeja je zmrznjena in stabilna, na njej je do okoli pet centimetrov novega snega.







Do poldneva bodo padavine od severa večinoma povsod ponehale. Za fronto se bo oblačnost trgala. Popoldne bo nad Slovenijo že precej sonca, padavine bodo najkasneje ponehale na jugu države.

Na severu bodo padavine ponehale že zgodaj dopoldne, v južni Sloveniji pa sredi dneva. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldne se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

V sredo bo jasno. Zjutraj bo v zatišnih legah nevarnost pozebe. Šibka burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od –6 do –1, na Primorskem okoli 4, najvišje dnevne od 12 do 16 stopinj Celzija, napoveduje agencija za okolje (Arso).

Naslednji teden nove padavine

V četrtek in petek bo pretežno jasno. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Od petka do nedelje kaže na dokaj sončno in toplo vreme. Predvsem ob koncu tedna bo občasno na nebu precej visoke, koprenaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija. Verjetnost padavin se bo povečala že v prvih dneh prihodnjega tedna, ko bo tudi nekoliko hladneje.
 

Kakšno je vreme pri vas? Pošljite nam fotografije ali posnetke.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije