MINISTRSTVO ZA OKOLJE

Ministrski kandidat napovedal radikalen ukrep - konec PVC vrečkam

Jure Leben (SMC) obljublja ničelno toleranco do onesnaževalcev.
Fotografija: Konec plastičnim vrečkam. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Konec plastičnim vrečkam. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Danes se nadaljujejo zaslišanja kandidatov za ministra. Potencialni minister za okolje in prostor Jure Leben (SMC) je napovedal ukrep, ki se bo dotaknil vseh potrošnikov – prepoved uporabe plastičnih vrečk. Leben, ki bo najverjetneje potrjen za ministra, saj so ga vsi člani odbora pohvalili za njegovo predstavitev, je namreč poudaril prizadevanje za omejevanje uporabe plastike in izjavil, da podpira prepoved uporabe plastičnih vrečk. Obljubil je tudi, da bo deloval po načelu ničelne tolerance do onesnaževalcev in da mora stroške sanacije nositi onesnaževalec.


Od januarja dalje 'ne' plastičnim vrečkam

Po napovedih Lebna bi ukrep uveljavili čim prej, najverjetneje pa do začetka leta 2019. Še najprej bi se moral dobiti s trgovci, saj kot pravi, z njimi o tem še ni govoril. Meni pa, da vse zahteva svoj čas in se morajo temu prilagoditi tudi trgovci, ki bi po njegovem mnenju morda plastične vrečke zamenjali s papirnatimi. Akcija zmanjševanja vrečk sicer že poteka.

Zadeva s plastičnimi vrečkami sicer ni nova, saj je že Cerarjeva vlada leta 2017 sprejela spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, s katero želi trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk. Takrat so zapisali, da želijo ma vseh prodajnih mestih blaga ali izdelkov prepovedati brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino njihove stene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije