ODLOČITEV

Minister Logar po grozljivih pobojih na zagovor poklical ruskega veleposlanika

Novico o tem, kako jih bodo kaznovali, je sporočil tudi Janez Janša.
Fotografija: Anže Logar, minister za zunanje zadeve. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Anže Logar, minister za zunanje zadeve. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je danes na zagovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je ministrstvo izrazilo »najostrejši protest in zgroženost ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih, ki jih je po osvoboditvi izpod okupacije ruskih agresorskih sil razkrila primerjava objavljenih satelitskih in drugih posnetkov«. Slovenija bo s partnericami in zaveznicami v sodelovanju z mednarodnim kazenskim sodiščem storila vse, da bodo storilci odgovarjali za te grozljive zločine.

Slovenija zmanjšuje število osebja na ruskem veleposlaništvu

Ministrstvo za zunanje zadeve je ruskega veleposlanika tudi obvestilo o odločitvi, da se v skladu z 11. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zmanjša število diplomatskega in administrativno-tehničnega osebja veleposlaništva Ruske federacije.

image_alt
Analiza: se mrtvi na posnetkih res premikajo? (VIDEO)

Omenjena določba daje državi sprejemnici možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja v mejah tistega, kar je zanjo razumno in običajno glede na okoliščine in razmere v državi sprejemnici ter potrebe zadevnega diplomatskega predstavništva. V tem smislu se je Slovenija odločila, da število članov diplomatske misije Ruske federacije uskladi s številom članov diplomatske misije Slovenije v Moskvi.

Novico je na twitterju sporočil tudi premier Janez Janša.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije