DEJSTVA

Minimalna plača sto evrov gor, kreditna sposobnost dol: tako kažejo konkretni izračuni

Koliko kredita lahko po novem najame posameznik s povprečno slovensko plačo, koliko par in koliko par z otroki.
Fotografija: Na minimalni plači ne dobimo kredita. Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Na minimalni plači ne dobimo kredita. Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock 

»Kreditna sposobnost prebivalstva se je zaradi dviga minimalne plače poslabšala,« ugotavlja Združenje bank Slovenije (ZBS). Poudarjajo, da se bo delež zaposlenih z minimalno plačo povečal: »Tudi morebitni napovedani generalni dvigi plač ne bodo imeli takojšnjega učinka na zvišanje kreditne sposobnosti, saj morajo banke in hranilnice (v nadaljevanju banke) pri izračunu kreditne sposobnosti upoštevati dohodke za zadnjih 12 mesecev.«

Koliko mi mora ostati po plačilu anuitete

Potrošniku, ki želi najeti kredit, mora po plačilu vseh obrokov iz naslova kreditnih pogodb vsak mesec ostati najmanj znesek v višini 76 odstotkov minimalne bruto plače. Če potrošnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, mu mora ostati tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja.

Kaj torej pomeni dvig minimalne plače za kreditno sposobnost? Oglejmo si primere (posameznik, dva posameznika, dva posameznika z dvema otrokoma, v vseh primerih se kredit najema za 20 let), ki jih je pripravila ZBS.

Posameznik, ki prejema povprečno plačo – 1317,60 evra neto

Pred dvigom minimalne plače mu je moralo vsak mesec ostati 817 evrov, po zvišanju pa 914. Kaj pomeni sto evrov manj pri anuiteti (maksimalna je po starem znašala 501 evro, po novem 403)? Najbolje, da pogledamo najvišji možni znesek posojila: pred dvigoma minimalne plače je znašal okoli 89.000 evrov, po dvigu minimalne plače pa okoli 17.000 evrov manj – okoli 71.400.

Par, ki prejema povprečno plačo – vsak 1317,60 evra neto

V tem primeru številke iz prejšnjega odstavka podvojimo: najvišje možne posojilo po starem znaša okoli 179.000 evrov, po novem pa okoli 143.000 evrov.

Par s povprečno plačo in dvema otrokoma

Zdaj že dlje vemo, da otroci kreditno sposobnost znižujejo. V tem konkretnem primeru vsakemu staršu zmanjšata razpoložljiva sredstva za anuiteto za 248,92 evra. Po starem to pomeni, da je najvišja anuiteta 252,11 evra za vsakega, najvišji možni kredit, ki ga par lahko najame, pa je okoli 90.000 evrov. Pa po novem?

Najvišja možna anuiteta 154,13 evra, najvišji možni kredit, ki ga par lahko najame, pa je okoli 35.000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije