POKOJNINE

Mesec razkril, koliko denarja je predvideno za uskladitev pokojnin

Napovedana uskladitev temelji na trenutnih ocenah Umarja glede rasti plač in inflacije, je pojasnil.
Fotografija: Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

V predlogu proračuna za prihodnje leto je za 8,2-odstotno uskladitev pokojnin predvidenih okrog 550 milijonov evrov, je po današnji seji vlade dejal minister za delo Luka Mesec. Napovedana uskladitev temelji na trenutnih ocenah Umarja glede rasti plač in inflacije, je pojasnil in dodal, da večjih odstopanj od napovedane številke ne pričakuje.

image_alt
Primerjali smo borčevske pokojnine z navadnimi: statistika ne laže, toliko višje so

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec je namreč v začetku tedna napovedal polno uskladitev pokojnin januarja prihodnje leto, in sicer v višini 8,2 odstotka.

image_alt
Zategovanje pasu: kaj bo s plačami in kaj s pokojninami? Odgovarja minister Boštjančič

Mesec je ob tem še pojasnil, da je do zdaj veljalo, da so pokojnine uskladili februarja po dokončno znanih podatkih o letni inflaciji in rasti plač. Poravnave so bili torej upokojenci za januar za vsako leto deležni za nazaj. »V januarju se bo na podlagi ocene določilo okvirno novo vrednost pokojnin, v januarju bo ta tudi izplačana, v februarju pa se bo izvedla poravnava, če bo v tistem zadnjem mesecu nastala še kakšna razlika,« je postopek uskladitve pokojnin v prihodnjem letu opisal minister.

image_alt
Mesec za januar napovedal višje pokojnine

Glede usklajevanja minimalne plače z inflacijo pa je dejal, da bo kot minister, pristojen za delo, da bo do uskladitve tudi prišlo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije