NI NAM POMOČI

Ljudje se izogibajo PCR-testom po pozitivnih hitrih testih, število okužb narašča

V četrtek potrdili 1.100 okužb z novim koronavirusom. Številni pozitivni hitri testi niso bili preverjeni s PCR-testom.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel, Delo

V četrtek so ob 5.139 PCR-testih potrdili 1.100 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz). Delež pozitivnih testov je tako znašal 21,4 odstotka. Po podatkih Nijz je v državi trenutno 11.707 aktivnih primerov okužb.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 37, trenutno znaša 848. V zadnjih 14 dneh so potrdili 552 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je za šest več kot dan prej.

V četrtek so opravili tudi 20.942 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu 19 je cepljenih 1,138.523 ljudi, z vsemi odmerki pa 1,060.625.

Izogibanje PCR-testom po pozitivnih hitrih testih

Pozitivne hitre teste na okužbo z novim koronavirusom se od sredine februarja potrjuje še s PCR-testom. Do konca septembra je bilo opravljenih 5,6 milijona hitrih testov, do konca avgusta je pri 32.205 osebah test pokazal pozitiven rezultat, poroča STA.

Podatki, ki jih je objavil Nijz, kažejo, da se od februarja do konca septembra 4.387 oziroma 13,6 odstotka tistih, ki so bili pozitivni na hitrem testu, ni udeležilo testiranja s PCR-testom.

image_alt
Nijz ponovno poziva vlado, naj pogoj PCT začne veljati 14 dni po cepljenju z janssenom

Glede na podatke o pozitivni napovedni vrednosti hitrih antigenskih testov Marko Kern, sodelavec sledilnika covida 19, predvideva, da bi bila okužba med temi skoraj 4.400 osebami dejansko potrjena s PCR-testi pri okoli 3.300 posameznikih. Za njih ni bila odrejena izolacija, zato so lahko neovirano širili okužbo naprej. Prav tako epidemiologi niso mogli okužbe obravnavati niti iskati visoko rizičnih stikov.

Globa za kršitev od 400 do 4.000 evrov, dobil je ni še nihče

Številčnosti tistih, ki kljub pozitivnem hitrem testu ne gredo na PCR-testiranje, so se očitno začeli zavedati tudi na ministrstvu za zdravje. Vlada je namreč sredi septembra v odlok dodala določbo, da se mora pozitiven na hitrem testu udeležiti tudi testiranja s PCR-testom, se umakniti v samoizolacijo in upoštevati druga navodila Nijz.

Inšpektorat je doslej obravnaval eno prijavo, ki se je nanašala na domnevno zavračanje testiranja s PCR-testom po pozitivnem rezultatu na hitrem testu. Nepravilnosti v tem postopku niso ugotovili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije