ODZIV POZNAVALCA

Levičarja Mesca ne more poslušati: »Je nestrokoven in brez argumentov«

Nekdanji prvi dacar napovedano zvišanje obdavčitve dobičkov šteje za provokacijo oziroma vrženo kost ljudstvu.
Fotografija: Ivan Simič. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Ivan Simič. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Nekdanji prvi človek slovenske davkarije Ivan Simič se je na svojem blogu odzval na burne razprave v javnosti glede uspešnih podjetnikov in morebitnih sprememb davčne zakonodaje, zlasti pri obdavčitvi dobičkov.

Kot smo že poročali, se kopja lomijo zlasti med poslanci Levice in uspešnimi podjetniki, kot sta Ivo Boscarol in Igor Akrapovič. Tako je Simič zapisal, da »razlag Luke Mesca pa sploh ne morem poslušati, ker so nestrokovne in neargumentirane«.
Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo
Luka Mesec. FOTO: Leon Vidic, Delo


Ko ob tem citira zapis iz koalicijske pogodbe, da bodo »prihodke iz kapitala in rent vključili v osnovo za odmero dohodnine«, Simič pravi, da je vsako izmikanje politikov, da z zapisanim niso mislili tega, na kar opozarjajo gospodarstveniki, sprenevedanje.
 
Mešanje jabolk in hrušk
 
To Simič pojasnjuje tudi z besedami, da »zagovorniki višje obdavčitve kapitala nenehno govorijo o tem, da premožni plačajo nizek davek od dohodkov iz kapitala, delavci pa morajo od svoje plače plačati dohodnino po dohodninski lestvici.« Pri tem gre po njegovem za mešanje različnih vrst dohodka oziroma gre za mešanje jabolk in hrušk, saj da dohodek iz kapitala nima nobene zveze s plačo. »Praviloma tisti, ki imajo kapital, imajo tudi plačo in ravno tako plačujejo dohodnino od svoje plače.«

 
Ob tem je Simič politiki še sporočil, da so davčni prilivi od izplačanih dividend zanemarljivi in zato napoved zvišanja obdavčitve teh dohodkov šteje za nepotrebno napenjanje mišic, nepoznavanje strukture davčnih prihodkov in za provokacijo oziroma vrženo kost ljudstvu.
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije