DODATNI STROŠKI

Letališče zaprli, kaj bo zdaj z obrambo pred točo za 71 občin?

Pravijo, da bodo za obrambo pred točo v tem delu Slovenije poskrbeli. 
Fotografija: Mariborsko letališče so zaprli. Poletov ni več (fotografija je arhivska). FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Mariborsko letališče so zaprli. Poletov ni več (fotografija je arhivska). FOTO: Tadej Regent, Delo

MARIBOR – Letalski center Maribor, ki skrbi za letalsko obrambo pred točo v severovzhodni Sloveniji, je zaradi današnjega zaprtja mariborskega letališča začasno preselil svojo posadko na letališče v Cerkvenjaku. Po drugi strani se helikopterska nujna medicinska pomoč še vedno izvaja z Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Vodja projekta protitočne obrambe pri Letalskem centru Maribor Darko Kralj je dejal, da upajo, da je selitev protitočne obrambe v Cerkvenjak res le začasna, saj imajo zaradi tega nekaj dodatnih logističnih težav in stroškov. Kljub temu naj bi bila obramba pred točo v tem delu države zagotovljena. »Potrudili se bomo, da bomo ljudi ubranili pred točo, kolikor je to v naši moči.«


Letos posredovali dvakrat pogosteje kot lani

Letos je bila njihova posadka zaradi nestanovitnih vremenskih razmer primorana posredovati že dvakrat pogosteje kot v enakem obdobju lani. Med zahtevnejšimi je bila akcija v neurju, ki je na začetku meseca pustošilo na Ptuju, kjer pa so imeli veliko težav zaradi močnega vetra, zato škode niso mogli preprečiti. »Smo pa letos rešili kar nekaj posameznih neviht, kjer zato ni bilo toče,« je povedal Kralj. V prihodnje pričakuje, da bodo imeli še več dela. »Vreme se spreminja in vedno bolj ekstremni so ti pojavi.«

Projekt obrambe pred točo izvajajo v Letalskem centru Maribor na podlagi dveletnih sklepov vlade, medtem ko pogodbe z občinami ter ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpisujejo vsako leto posebej. Letos jim je to uspelo urediti nekoliko prej kot prejšnja leta, še vedno pa si prizadevajo, da bi bil projekt zastavljen dolgoročneje.


Pokrivajo 71 občin

Letalska obramba pred točo pokriva vseh 27 pomurskih in vseh 41 podravskih občin ter občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske ter občino Podvelka iz koroške regije, skupaj 71 občin in 3776 kvadratnih kilometrov površin.

Letalski center Maribor, ki na mariborskem letališču deluje že 90 let in velja za največji letalski center v Sloveniji, med drugim izvaja tudi šolanje pilotov in servis zračnih plovil, ki sta zaradi zaprtja mariborskega letališča prav tako začasno ustavljena ali preseljena na druge lokacije.


Za nujno reševanje helikopter še vedno z mariborskega letališča

Po drugi strani ima ekipa nujne medicinske pomoči še vedno dostop do helikopterja na mariborskem letališču, je za STA potrdil vodja mariborskega centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Štefan Mally iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Kot je dejal, za gorivo skrbi Logistika Slovenske vojske.

Mariborsko letališče so danes zaprli, ker se je v sredo iztekel odpovedni rok za najemno pogodbo z dosedanjim upravljavcem Aerodromom Maribor, novi upravljavec, državna družba DRI, pa še ni pridobil obratovalnega dovoljenja. Tako naj bi ostalo do pridobitve obratovalnega dovoljenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije