Lažje bomo dihali, a življenje Slovencev ne bo več enako

Sledilo bo odprtje vrtcev in šol, predvidoma tudi zobozdravstvenih ordinacij in javnega potniškega prometa.
Fotografija: Ponedeljek prinaša številne dobrodošle spremembe. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Ponedeljek prinaša številne dobrodošle spremembe. FOTO: Dejan Javornik

Zaradi ugodne epidemiološke slike in želje po čimprejšnjem zagonu gospodarstva se nekateri ukrepi, sprejeti za preprečevanje širjenje novega koronavirusa, sproščajo. Ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, med drugimi bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki, še vedno pa ostajajo zaščitni ukrepi, saj pristojni opozarjajo, da lahko hitro pride do zdrsa in novega vala okužb.



Kaj se odpira s ponedeljkom:

Gostinski lokali na prostem, trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije oziroma vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite. Izvajalci storitev morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.
 
Preberite tudi:
Slovenska realnost: v trgovinah z oblačili in lokalih nič več ne bo, kot je bilo

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo tistih v trgovskih središčih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, bo lahko kljub temu odprta.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.
 

Frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego živali

Skupna je zahteva, da se stranke naročajo po telefonu in storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Kljub sproščanju ukrepov moramo biti še vedno previdni, spoštovati socialno distanco in skrbeti za higieno, da se virus ponovno ne razširi. FOTO: Blaž Samec
Kljub sproščanju ukrepov moramo biti še vedno previdni, spoštovati socialno distanco in skrbeti za higieno, da se virus ponovno ne razširi. FOTO: Blaž Samec
Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) izvajalcem storitev nalaga, naj večer prej ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno, ali imajo znake okužbe dihal in ali živijo v gospodinjstvu s kom, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora morajo stranko zavrniti.
 

Cerkve

Znova se bodo odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Vsak vernik bo moral v cerkvi nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev si bodo morali razkužiti roke, blagoslovljene vode ne bo.

Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko brez drugih izjem. Razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.
 

Fotografi, fotokopirnice, urarji, zlatarji, šivilje, čevljarji

Sproščene bodo tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve bodo lahko izvajali le ob upoštevanju navodil Nijz, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Ponudniki fotokopiranja za zdaj niso dobili še nobenih navodil o ravnanju, zato marsikje še ne bodo odprli svojih vrat. Še posebej velja to v tistih fotokopirnicah, ki imajo svoje prostore na fakultetah, saj študijski proces ne teče.


Knjižnice, galerije in muzeji

V ponedeljek bodo vrata odprle splošne knjižnice, v torek večina galerij in muzejev, delovati pa so že začele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nijz sta povsod obvezna nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.
 

Treningi vrhunskih športnikov

Od ponedeljka se po besedah vladnih predstavnikov lahko začnejo tudi treningi vrhunskih športnikov v nekontaktnih disciplinah, dovoljeni bodo tudi individualni treningi v ekipnih športih. O podrobnostih izvedbe sproščanja treningov po različnih športih naj bi sicer vlada še odločala v ponedeljek, nakar jih bo javnosti sporočilo pristojno ministrstvo. Vlada pa naj bi govorila tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa.
 
Kaj sledi:

Šole in vrtci

Postopno odpiranje se začenja 18. maja, ko bi v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov.
 

Javni potniški promet

Kot mogoči datum začetka postopnega delovanja javnega potniškega prometa je pred dnevi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin omenil datum 11. maj.
 

Zobozdravniške ordinacije

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je pred dnevi napovedala, da se v kratkem pričakuje, da bo zobozdravstvena dejavnost začela delovati, a na nov način, s počasnejšim delom, čiščenjem površin ... Dodala je, da zobozdravniška stroka usklajuje navodila, saj pri zobozdravstvenih posegih prihaja do aerosola. Navodila morajo še uskladiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije