PREKRŠEK

Kriza na trgu: slovenskim podjetjem ponujajo Vietnamce

Objavljeno 11. januar 2020 21.17 | Posodobljeno 11. januar 2020 22.11 | Piše: N. Č.

Kadrovske agencije ponujajo slovenskim podjetjem delavce iz eksotičnih držav, a tega ne bi smele početi.

V Perutnini Ptuj v večini zaposlujejo domači kader, okoli 10 odstotkov je tujcev iz BiH in Hrvaške. FOTO: Tadej Regent, Delo
Pomanjkanje kadra v gradbeništvu, zdravstveni negi, gostinstvu, turizmu, v proizvodnih dejavnostih, kot je mesarstvo, in logistiki, kjer je veliko povpraševanje po kvalificiranih voznikih, je pereč problem številnih podjetjih, ki bi rada zaposlovala, a na trgu dela ne najdejo toliko ljudi, kot jih potrebujejo.


Kadrovske agencije jim ponujajo Vietnamce


image
V Perutnini Ptuj v večini zaposlujejo domači kader, okoli 10 odstotkov je tujcev iz BiH in Hrvaške. FOTO: Tadej Regent, Delo
Eno od podjetij, ki se sooča primanjkljajem delavcev, je Perutnina Ptuj. Predsednik uprave Enver Šišić priznava, da trenutno zaposlujejo skoraj 4.000 ljudi, od tega več kot polovico v Sloveniji. Ker je slovenskega kadra premalo, so do zdaj zaposlili 10 odstotkov tujcev – med njimi tradicionalno največ iz BiH in Hrvaške –, a bi jih več, če kadrovski bazen iz nekdanje Jugoslavije ne bi bil izpraznjen.

S tujci so zadovoljni, ker gre predvsem za mlade fante s končanimi srednjimi šolami, ki se dela hitro izučijo in radi delajo. Želijo si še več ljudi, a jih ne dobijo. »Slavonija je prazna, Hrvaška ima problem s svojo delovno silo,« je povedal Šišić in za Slovenske novice potrdil, da jim kadrovske agencije za delo ponujajo delavce iz Vietnama.

Na vprašanje, kdaj nameravajo zaposliti Vietnamce, je Šišić odgovoril, da jih za zdaj ne bodo zaposlovali. Zanikal je tudi, da bi bila Perutnina Ptuj eno od slovenskih podjetjih, ki je nedavno obiskalo Filipine z namenom, da bi zaposlila tamkajšnje delavce, poudarja pa, da so prednosti delavcev z območij nekdanje skupne države »bližina jezika, kultura dela ter dolgoletno sodelovanje«.
Preberite tudi: Razkrivamo, kdo novači filipinske delavce za delo v Sloveniji in kdaj pridejo
V Perutnini Ptuj tako še vedno v večini zaposlujejo domači kader za delo v proizvodnji, kjer je zaposlenih več kot 60 odstotkov vseh zaposlenih, prav tako pa iščejo vzdrževalce in strojnike, sodelavce v logistiki, skladiščnike in prodajalce. O povprečni plači njihovega delavca pa Šišič ni hotel konkretneje govoriti. Dejal je, da je ta primerna strukturi zaposlenih.

image
Kadrovske agencije podjetjem za delo ne smejo posredovati tujcev iz tretjih držav, s katerimi Slovenija nima sklenjenega dogovora o zaposlovanju. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Težave z iskanjem kadrov imajo sicer v celotni podravski regiji. Medtem ko kadra za polkvalificirane delavce primanjkuje, mladi izobraženi odhajajo v tujino. 


Kako enostavno je zaposliti Vietnamce?


Kadrovske agencije podjetjem za delo ne smejo posredovati tujcev iz tretjih držav, s katerimi Slovenija nima sklenjenega dogovora o zaposlovanju. »Posredovanje tujih delavcev, ki na novo prihajajo na delo v Slovenijo prek kadrovskih agencij, je v Sloveniji izrecno prepovedano,« je za Slovenske novice povedal Miha Šepec iz ZRSZ. »Kadrovska agencija lahko drugim uporabnikom posredujejo le tuje delavce, ki v Sloveniji prebivajo na podlagi modre karte EU, enotnega dovoljenja ter tujce, ki imajo prost dostop na trg dela, kamor pa nikakor ne moremo uvrstiti tujcev, ki v Slovenijo šele prihajajo z namenom zaposlitve ali dela,« je jasen Šepec.


Na leto v Sloveniji zaposlijo po dva Vietnamca


Šepec ugotavlja, da ponudbe raznih agencij in posrednikov, ki slovenskim delodajalcem ponujajo možnost posredovanja tujih delavcev iz eksotičnih držav, kot so Vietnam, Venezuela in druge, niso realne, saj to že zakonsko ni mogoče, po drugi strani pa tudi pridobitev soglasij za zaposlitev tujcev ni tako enostavna, saj Zavod RS za zaposlovanje pri odločanju o soglasju za zaposlitev preverja vrsto zakonskih pogojev. Zavod za zaposlovanje je v zadnjih petih letih izdal največ dve soglasji letno za zaposlitev tujcev iz Vietnama.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji