OKOLJSKA KATASTROFA

Koroška: poplave povzročile tudi onesnaženje s težkimi kovinami

Analiza poplavljene zemlje pokazala visoko presežene kritične vrednosti za vsebnosti svinca, cinka in preseženo opozorilno vrednost kadmija.
Fotografija: Tako je bilo na začetku avgusta na Prevaljah. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Tako je bilo na začetku avgusta na Prevaljah. FOTO: Črt Piksi

Med poplavami na začetku avgusta je bilo na Koroškem, predvsem v Črni, Mežici in na Prevaljah poplavljenih veliko objektov, dvorišč in vrtov. Da je voda s sabo nosila marsikaj, so pristojni opozarjali že od začetka. Zdaj je občan Prevalj črno na belem razkril, da je med poplavami prišlo tudi do ponovnega onesnaženja s težkimi kovinami, ki je Korošcem še kako znano iz ne tako oddaljene preteklosti, ko je bila Mežiška dolina zaradi predelave svinca in cinka neporaščena in zastrupljena, zaradi česar se je je prijelo ime Dolina smrti.

Krajan Prevalj Damjan Gradišnik je objavil rezultate analize vzorcev tal iz naselja Ob Meži v Prevaljah, ki je bilo poplavljeno. Vzorci so bili vzeti s petih lokacij na njegovi parceli po tem, ko so z nje odstranili med poplavami nanešen mulj, travno rušo in zemljo z vrta. Analize je opravilo podjetje Envit, ki se ukvarja s čiščenjem kontaminiranih tal. Na NIJZ smo se obrnili za interpretacijo rezultatov in potrditev teh, pa so nam odgovorili, da bodo interpretirali le »rezultate uradnih podatkov uradnega vzorčenja s strani pristojnih institucij in na podlagi ugotovitev predlagali javnozdravstvene ukrepe in priporočila. Za slednje bo zelo pomembna tudi primerjava med rezultati meritev, ki se v delu Koroške izvajajo že več let. Za primerjavo rezultatov so pomembne okoliščine odvzema vzorcev in metoda analiziranja. Podatkov vzorčenj, ki jih niso opravile pristojne institucije, ne moremo komentirati, saj ne poznamo vseh okoliščin odvzemov vzorcev, ki pa so pomembne za pripravo ugotovitev in priporočil.

Do pridobitve uradnih rezultatov vzorčenja je za prebivalcev pomembno, da upoštevajo navodila Ministrstva za okolje, podnebje in energijo glede ravnanja z muljem
Uradni rezultati pristojnih institucij javnosti še niso znani.

Se bodo otroci še lahko igrali na travi?

Kot dokazuje objavljen dokument rezultatov analize zemlje, je bila na vseh petih mikrolokacijah presežena kritična vrednost vsebnosti svinca in cinka v tleh ter presežena opozorilna vrednost za kadmij. 

Rezultati analize tal po poplavah na Prevaljah. FOTO: Zaslonski Posnetek, Vir: Damjan Gradišnik
Rezultati analize tal po poplavah na Prevaljah. FOTO: Zaslonski Posnetek, Vir: Damjan Gradišnik
Mejne, opozorilne in kritične vrednosti FOTO: Zaslonski posnetek, vir: Damjan Gradišnik
Mejne, opozorilne in kritične vrednosti FOTO: Zaslonski posnetek, vir: Damjan Gradišnik

Kritična vrednost svinca je določena pri 530 mg/kg, na analiziranem območju pa je bila izmerjena vsebnost svinca od najmanj 690 do 989 mg/kg, kar je skoraj dvakratna kritična vrednost.

Kritična vsebnost cinka je na vseh petih mikrolokacijah vsaj dvakrat presežena. Kritična vrednost je določena pri 720 mg/kg, izmerjena pa od 1399 do 2267 mg/kg. 

Pod nivojem kritične vrednosti se je pokazala le vsebnost kadmija. Za ta element je kritična vrednost določena pri 12 mg/kg, najvišjo vsebnost na izbrani lokaciji pa so izmerili pri 9,57 mg/kg. Naj opozorimo, da je pri 12 kritična vrednost, opozorilna vrednost pa je določena pri 2 mg/kg.  

»Očitno je prišlo tudi do ekološke katastrofe. Zakaj pristojni molčijo? Analize so bile že gotovo narejene!« se jezi Prevaljčan Gradišnik in se ob tem sprašuje »Se bodo otroci še lahko igrali na travi? Bomo še lahko kaj posadili na vrtovih?«

Kaj to pomeni za življenje ljudi v onesnaženih krajih in kaj se da storiti za izboljšanje razmer, smo povprašali pristojne. Ko dobimo odgovore, jih objavimo.

Takšne koncentracije tudi že pred poplavo

Kot poroča Koroški radio, so iz podjetja Envit, ki je izvedlo analizo vzorcev tal, dobili sporočilo, da so bili vzorci, ki jih je vzel naročnik sam, vzeti po tem, ko je bil mulj očiščen, kar pravzaprav pomeni, da ne morejo potrditi, da je kontaminacijo povzročila poplava. Dodali so tudi, da so takšne vrednosti na teh območjih zaznavali tudi v preteklosti, se pravi še pred poplavami.

Vpliv svinca na zdravje FOTO: World Health Organization
Vpliv svinca na zdravje FOTO: World Health Organization

Vpliv svinca na zdravje FOTO: World Health Organization
Vpliv svinca na zdravje FOTO: World Health Organization

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije