ŽUSTERNA

Kopanje v Kopru v fekalijah? Poročilo Nijz šokantno, župan napoveduje tožbo

Gre za nagajanje ali dejansko voda ni primerna za kopanje?
Fotografija: Žusterna je bila zaradi fekalij pred dvema letoma zaprta. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Žusterna je bila zaradi fekalij pred dvema letoma zaprta. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Na družbenih omrežjih so se pojavile obtožbe skupine podpornikov nekdanjega župana Kopra Borisa Popoviča, da aktualnemu županu Alešu Bržanu ni uspelo sanirati problema onesnaženja na območju Žusterne s fekalijami, ​kjer je bila zaradi takšnih težav plaža leta 2019 med kopalno sezono dlje časa zaprta.

​Na občini Koper po poročanju Pop TV zatrjujejo, da se to ne more več ponoviti ter da komunalni delavci izvajajo še zadnja vzdrževalna in ureditvena dela pred uradnim začetkom kopalne sezone. Potekata čiščenje in tlakovanje dna struge iztočnega dela hudournika Žusterna, kjer Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) redno odvzema vzorce vode, jih analizira in o rezultatih obvešča javnost, odgovarjajo na občini.​

Vonj po fekalijah in poginula podgana


​Poročilo Nijz pa po poročanju Pop TV razkriva drugačno sliko. V petek si je ekipa Nacionalnega instituta za javno zdravje (Nijz) ogledala okolico kopališča Žusterna in odsek obale Žusterna, kjer se ljudje množično kopajo. Poročilo razkriva, da bi morala na kopališču viseti rdeča zastava, saj so v zaledju plaže ob speljanih jaških zaznali močan vonj po fekalijah, poleg enega od jaškov pa je ležala poginula podgana. Ob ustju iztoka meteorne kanalizacije v morje je bila voda na pogled motna, peneča, prav tako je bil zaznan smrad po fekalijah.

V zaledju plaže so zaznali vonj po fekalijah, piše v poročilu Nijz. FOTO: Tomi Lombar, Delo
V zaledju plaže so zaznali vonj po fekalijah, piše v poročilu Nijz. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Kar je najbolj skrb vzbujajoče, pa je to, da so ob pregledu in ugotovitvi stanja ljudje kopali v morju, čeprav bi bilo treba zaradi razmer, po mnenju Nijz, izobesiti rdečo zastavo.V poročilu sicer tudi navajajo, da na samem kopališču ni bilo zaznati vonja po fekalijah, in dodajajo, da bi kopališče potrebovalo več urejenih sanitarij.​


​Bržan: Nekdo hoče škoditi občini


Bržan na očitke odgovarja, da so od NLZOH dobili poročilo, ki kaže, da so vode skladne s priporočili Nijz. Kopanje v Kopru je varno, zagotavlja župan. Dodaja, da se je isti dan, ko je NLZOH vzel vzorce, na terenu zadrževala tudi ekipa Nijz, ki pa je prišla do povsem drugačnih ugotovitev kot edini za meritve pristojni laboratorij. »To je resnično neverjetno,« pravi župan in dodaja, da gre za zelo nestrokovno poročilo in da vzorci niso bili odvzeti. Bržan je prepričan, da gre za napade, ki škodijo občini, zato bodo sprožili pravne postopke proti Nijz. Imeli naj bi namreč neuradno informacijo, da naj bi nekdo namerno na Nijz v medije lansiral vsebino poročila, ker je želel škoditi, še poroča Pop TV.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije