KULTURA

Ko so še majhni bili

V Gornji Radgoni so se zbrali ljudski pevci in godci. Skladatelj in folklorist Klemen Bojanovič jim je pomagal z nasveti.
Fotografija: KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici letos praznuje 40 let delovanja.
Odpri galerijo
KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici letos praznuje 40 let delovanja.

Po daljšem času so tudi na območju Gornje Radgone, torej v občinah Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, izpeljali kulturni dogodek v živo. Tokrat je v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti – OI Gornja Radgona, kjer vseskozi skrbijo za ohranitev pravega ljudskega petja in godenja, potekalo srečanje poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije, pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž iz štirih omenjenih občin.
Priznanja vodjem pevskih skupin
Priznanja vodjem pevskih skupin


Na tokratnem območnem srečanju z naslovom Dere sen jaz mali bija, ki je brez gledalcev potekalo v prostorih ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni, se je z ljubiteljskim ljudskim petjem in godenjem predstavilo pet skupin iz teh občin, kajti tik pred zdajci sta zaradi bolezni nastop odpovedali dve skupini iz občine Radenci.
 

Ljudsko le ob ljubezni in spoštovanju


Srečanje, na katerem se je vsaka skupina predstavila s tremi ljudskimi pesmimi, je spremljal tudi strokovnjak za naše bogato glasbeno izročilo, skladatelj in folklorist Klemen Bojanovič, ki je po nastopu vodjam skupin svetoval, kaj je treba popraviti ali izboljšati. Kot je uvodoma dejala voditeljica srečanja, sicer vodja JSKD OI Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič, lansko leto niti ljubiteljskim kulturnikom ni bilo naklonjeno, a niti zdaj do konca leta še ne vemo, kaj nas čaka.

»Veseli smo, da nam vsaj trenutno situacija omogoča druženje in da ste se na današnje srečanje kljub omejenim pogojem prijavili tako številno, kar potrjuje, da ljudsko petje pri nas ne bo nikoli zamrlo. Ta večer nas je naučil, da ljudsko lahko ostane ljudsko samo, če se do njega goji ljubezen in spoštovanje,« je dodala Pirc Kataliničeva, ki je kratko predstavila tudi vse štiri nastopajoče skupine ter se zahvalila občini Gornja Radgona za finančno podporo pri izvedbi srečanja in ZGŠ Maestro za prostor ter pomoč pri organizaciji.
 

Donela je pesem


Prve so nastopile ljudske pevke DU Negova - Spodnji Ivanjci, ki pojejo že 17 let. Zapele so pesmice Ena ptička priletela, Ko so fantje proti vasi šli in Sem deklica mlada, vesela. Njihov vodja je Vlado Maguša. Tamburaško društvo Apače, ki ga vodi Jan Juršnik in deluje od leta 2007, je prisotne razveselilo z Rašplo, Štirje fantje špilajo in skladbo Pastirče mlado. KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici, ki letos praznuje 40 let delovanja, je zapel tri avtohtone: Tü pri Jürji, Nema pila xwč ter Za dikline. Vodja skupine je celih 40 let Marija Simonič.
Društvo ljudskih pevk Apače
Društvo ljudskih pevk Apače

Društvo ljudskih pevk Apače, njihov vodja je Vili Jaušovec, uspešno deluje že več kot 20 let. Zapele so Hribčki, ponižajte se, Sinoči je pela, Lepe so Slovenske nam gorice. Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci so zaigrali Moja je lepša kak tvoja, Oj, dekle, kaj tajiš, Tü pa tam. Skupino vodi Danilo Banfi

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije