KMEČKI PUNT

Kmetje po tleh raztresli gnoj, Janša jih je takole podprl (FOTO)

Po navedbah policije so kmetje s približno 1300 traktorji in kmetijskim stroji blokirali ulice Bruslja, tudi v evropski četrti, kjer je sedež osrednjih institucij EU in kjer danes poteka izredno zasedanje voditeljev, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier.
Fotografija: FOTO: Borut Zivulovic Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Borut Zivulovic Reuters

V Bruslju, kjer poteka izredno zasedanje voditeljev članic EU, so danes kmetje iz protesta proti visokim stroškom in strogim evropskim predpisom s traktorji blokirali promet. Po poročanju belgijskih medijev so protestniki z več sto traktorji zasedli evropsko četrt. Pri tem naj bi prišlo tudi do manjših izgredov.

Izrednega zasedanja se udeležuje tudi slovenski premier

Po navedbah policije so kmetje davi s približno 1300 traktorji in kmetijskim stroji blokirali ulice Bruslja, tudi v evropski četrti, kjer je sedež osrednjih institucij EU in kjer danes poteka izredno zasedanje voditeljev, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob.

FOTO: Yves Herman Reuters
FOTO: Yves Herman Reuters

FOTO: Yves Herman Reuters
FOTO: Yves Herman Reuters

FOTO: Yves Herman Reuters
FOTO: Yves Herman Reuters

Sodeč po objavah na družbenih medijih so protestniki na trgu pred Evropskim parlamentom na več mestih zažgali odpadke in lesene palete, zaradi česar se je po trgu razširil črn dim, uničili pa naj bi tudi spomenik. Poleg tega so po tleh raztresli gnoj in na policijo metali jajca, pivovske steklenice in petarde, poročajo belgijski mediji.

»Brez kmeta ni hrane!«

Ob tem se je oglasil tudi šef slovenske opozicije, ki je podprl protest belgijskih kmetov. Janez Janša je bil tako na omrežju X jasen: »Brez kmeta ni hrane! Danes v Bruslju velik protest evropskih kmetov. Podpiramo njihov upor zoper politike uničevanja blaginje, zamaskirane v brezglavi “zeleni prehod”.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije