SRAMOTA

Kjer se prepirata dva, je vrt zapuščen

Vrt pred vilo Društva slovenskih pisateljev letos sameva, pisatelji in nekdanji najemnik pa se prepirajo na sodišču.
Fotografija: Vrt, na katerem je še lani obratoval Jazz Club Gajo, je zdaj zapuščen. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Vrt, na katerem je še lani obratoval Jazz Club Gajo, je zdaj zapuščen. FOTO: Marko Feist

Še pred letom dni je bil vrt za vilo Društva slovenskih pisateljev (DSP) v Ljubljani očarljiva, v senco starih dreves odeta in z grmičevjem obdana zaplata zemlje, polna življenja. Ženske so lahko v miru popile kavo, medtem ko so se njihovi otroci igrali v varnem zavetju vrta, turisti in meščani pa so tu našli osvežitev in zavetje pred pasjo poletno vročino. Odmevali so smeh, klepet in največkrat jazzovska glasba. To poletje so zvoki utihnili. Vrt je prazen in opustel, razlog pa tako značilno – slovenski.

Vrata na vrt so zaklenjena. FOTO: Marko Feist
Vrata na vrt so zaklenjena. FOTO: Marko Feist

Po 14 letih izgnan

»Marsikdo ne ve, da se to, kar se dogaja v gospodarstvu in zdravstvu, dogaja tudi v kulturi,« pravi nekdanji najemnik vrta pred vilo Društva slovenskih pisateljev Drago Gajo, ki je v okviru svojega Jazz Cluba Gajo 14 let skrbel za program in gostinsko ponudbo. Pred leti so njegov klub izselili z bližnje Beethovnove, zdaj je ostal še brez vrta.

»Prav letos prvi in edini slovenski jazz klub, ki ima status delovanja v javnem interesu, praznuje 25 let. To je že drugi prostor, ki smo ga preuredili. Pol denarja od prodaje stanovanja pokojnih staršev sem vložil v vrt. V 25 letih sem vse, kar sem imel, dal za promocijo slovenske jazzovske umetnosti in tudi za promocijo slovenske knjige – na vrtu smo jih predstavili ogromno. Sem si res to zaslužil?« sprašuje Drago Gajo, ki se z DSP vzajemno toži na sodišču. Zahtevajo, da odstrani svojo lastnino, Gajo pa obnovo pogodbe.


Z DSP so nam sporočili, da je upravni odbor sprejel sklep, da v času sodnega procesa z bivšim najemnikom vrta ne dajejo izjav, povezanih s to problematiko. Znano je, da nameravajo prostore v vili obnoviti ter namesto več najemnikov, enega za restavracijo in drugega za vrt, izbrati enega, ki bo skrbel za oboje. V kleti nameravajo urediti še kavarno, ki naj bi jo po neuradnih informacijah prav tako prevzel isti najemnik.

Izvesek jazzovskega kluba je še vedno na vratih. FOTO: Marko Feist
Izvesek jazzovskega kluba je še vedno na vratih. FOTO: Marko Feist
Gotovo pa ni bilo mišljeno, da bi bil ta najemnik Drago Gajo, saj je predsednik DSP Ivo Svetina v pismu članom zapisal, da je upravni odbor gostinsko ponudbo na vrtu ocenil za slabo, glasbeni program pa se mu ni zdel »na višini, ki bi ustrezala našemu društvu«. A je, kljub sklepu odbornikov, da se z Dragom Gajem lani ne podaljša najemne pogodbe, »zaradi pritiskov, groženj in izsiljevanja z njim samovoljno podaljšal najemno pogodbo«. DSP je Gaju podaljšal pogodbo do oktobra 2017, najemniku restavracije pa do konca junija 2018. Konec leta 2017 so objavili razpis za novega najemnika, ki bi moral v klubu začeti delovati takoj, ko bo klet prenovljena in vrt urejen.

Zamenjane ključavnice

Po 14 letih sodelovanja Drago Gajo takšnega odnosa ni pričakoval. FOTO: Marko Feist
Po 14 letih sodelovanja Drago Gajo takšnega odnosa ni pričakoval. FOTO: Marko Feist
»Z DSP sem prijateljsko sodeloval četrt stoletja, potem so zamenjali ključavnice, najeli varnostnike, mi blokirali račun (od 23. marca ne morem plačevati glasbenikov, s katerimi gostujemo po Sloveniji),« je ogorčen Drago Gajo, ki zatrjuje, da se je na vse načine trudil, da bi se z društvom nekako dogovoril.

Zdi se mu, da pri delovanju DSP ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. »Odvetnik, ki je zastopal društvo proti nam, jih noče več zastopati, njihov dolgoletni poslovni sekretar Sašo Jovanović je bil odpuščen. Nazadnje je odstopil še Ivo Svetina. Govorilo se je, da naj bi nekdo dobil pod mizo denar od nekih gostilničarjev. Ljudje ne vedo, da je treba ustvariti vsebino, ki pritegne ljudi, a v tej zgodbi gre zgolj za denar,« pravi Gajo, za katerega so se zavzela mnoga vidna imena iz umetniškega sveta in vrnitev kluba na vrt pred vilo podprla tudi s peticijo.

Nekdanji najemnik in društvo se spopadata na sodišču, čudovit vrt nasproti Narodne galerije pa sameva. Iz priljubljene poletne točke za druženje se je spremenil v ograjeno in nasmeteno puščobo, ki je turistov polni Ljubljani vse prej kot v ponos ...

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije