JUNIJSKI BAROMETER

Kje so Janez Janša, Anže Logar, Tanja Fajon in Urška Klakočar Zupančič?

Lestvica priljubljenosti se je nekoliko spremenila. Kar petina vprašanih ne ve, koga bi podprli, če bi bile volitve jutri.
Fotografija: Kakšno bi bilo stanje v parlamentu, če bi bile volitve jutri? FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Kakšno bi bilo stanje v parlamentu, če bi bile volitve jutri? FOTO: Voranc Vogel

Če bi bile volitve jutri, bi na volitvah slavilo Gibanje Svoboda. Stranki je v primerjavi s prejšnjim mesecem podpora nekoliko padla in je na najnižji stopnji, odkar obstaja največja vladna stranka, ugotavljajo v junijskem Barometru, ki ga za Delo izvaja Mediana. Gibanju Svoboda bi glas namenilo 21,8 odstotka od 712 polnoletnih, kar petina vprašanih pa jih pravi, da ne vedo, komu bi namenili svoj glas.

Na drugo mesto bi se z 20,2 odstotka uvrstila SDS, na tretje mesto pa se je uvrstila SD, ki bi ji glas namenilo sedem odstotkov anketirancev. V Barometru ugotavljajo, da je to edina parlamentarna stranka, ki bi tokrat imela boljši rezultat.

Podpora je upadla NSi, ki bi ji glas namenilo 4,9 odstotka sodelujočih, Levica pa parlamentarnega praga ne bi presegla. Za Levico je Piratska stranka tokrat zaostala le za pol odstotne točke. Združeno bi koalicijske stranke zbrale 32,6 odstotka – maja so zbrale 35 odstotkov, SDS in Nsi pa 25 odstotkov, maja pa 28 odstotkov.

Ugotavljajo še, da se je najbolj spremenil delež neopredeljenih. Maja je znašal 15 odstotkov, zdaj je neopredeljenih že 20 odstotkov anketirancev.

Kateri politiki so najbolj priljubljeni?

Na prvem mestu ostaja predsednica republike Nataša Pirc Musar, Anže Logar je ta mesec drugi, na tretje mesto pa se je uvrstil Matjaž Han. Zunanja ministrica Tanja Fajon se je z 12. mesta prebila na četrto, Danijel Bešič Loredan pa je z drugega zdrsnil na peto mesto. Urška Klakočar Zupančič je s petega mesta zdrsnila na deseto mesto, predsednik vlade pa je na šestem mestu. Janez Janša je na 19. mestu, lestvico na 20. mestu zaključuje vodja poslancev GS Borut Sajovic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije