SPREMEMBE

Kdo v javnem sektorju bo imel debelejšo denarnico?

Mesečno povečanje zaradi spremembe indeksov OZN bo 6439 evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Z današnjim dnem začne veljati spremenjena uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini. Zaradi tega naj bi letos v proračunu ostalo 50.789 evrov manj (pol leta), v vsakem naslednjem letu pa dobrih 100.000 evrov manj, je razvidno iz predloga.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da se uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini spreminja zaradi sprememb indeksov življenjskih stroškov OZN. Uredba namreč v 7. členu namreč določa, da spremembo preglednice indeksov sprejme vlada na predlog ministra za zunanje zadeve, in sicer 1. februarja, 1. junija in 1. oktobra – zadnja sprememba indeksov je bila februarja 2018.

Preden začne veljati nova uredba, so zadeve naslednje: letošnjega marca je bilo 770 zaposlenih (gre za podatke ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za obrambo) napotenih na delo v tujino. Strošek dela je znašal 2,236 milijona evrov, kar pomeni, da na posameznika v povprečju odpade nekaj več kot 2900 evrov. 

In kako bo s 1. junijem? »Mesečno povečanje zaradi spremembe indeksov OZN: 6439 evrov,« računajo na ministrstvu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije