ODDAJANJE

Kdo je Slovenec, ki je z oddajanjem zaslužil 80 tisoč evrov?

Več kot tisoč posameznikov ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo prihodkov v višini skoraj 1,7 milijona evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v preteklih mesecih na podlagi prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistični najem ugotovila, da 1056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo prihodkov v višini 1,676.420 evrov.


Največ se oddaja v Ljubljani


V začetku decembra lani je Furs pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem, in o tem obvestil javnost. Do konca januarja letos se je na novo registriralo 374 sobodajalcev za oddajanje nepremičnin v turistični namen. Od tega se je 257 sobodajalcev registriralo za naprej. Največ, kar 41 odstotkov, zavezancev je z območja finančnega urada Ljubljana, 16 odstotkov z območja finančnega urada Kranj in 14 odstotkov z območja finančnega urada Koper. Za nazaj se je registriralo 155 fizičnih oseb, od tega jih je 73 odstotkov z območja finančnega urada Ljubljana.


Napovedali za 660 tisoč evrov prihodkov


Štiriinsedemdeset fizičnih oseb, ki so do konca januarja na novo registrirale eno izmed dejavnosti sobodajalcev, je predložilo 119 obračunov, v katerih so napovedale prihodke, dosežene z oddajanjem v turistični namen, v višini 660.263 evrov.
Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo
Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić, Delo


Obračuni so bili predloženi za obdobja od 2012 do 2017, različno po posameznih zavezancih. Najvišji znesek samoprijave dohodka je pri enem izmed zavezancev znašal skoraj 80 tisoč evrov, poroča Furs.


Kazen do 30 tisočakov


Furs bo še naprej nadaljeval aktivnosti poostrenega nadzora pri sobodajalcih in sankcioniral tiste, ki so dosegli dohodek iz oddajanja nepremičnin v turistični najem in se niso odzvali na javni poziv.
Za kršitve in neustrezno registriranje lahko globa znaša od 400 evrov do 30 tisoč evrov, odvisno od vrste kršitve (npr. delo na črno, nedovoljeno oglaševanje dejavnosti na spletnih portalih, neprijava dohodka).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije