DELITEV RESORJEV

Kdo bo vodil katero ministrstvo: to so zadnje informacije

Objavljeno 14. avgust 2018 18.41 | Posodobljeno 14. avgust 2018 20.35 | Piše: STA, A. L.

Tako v LMŠ kot v nekaterih drugih strankah sicer ob dogovarjanjih o kadrovskem razrezu in razdelitvi funkcij poudarjajo, da dokler ni dokončnega dogovora, ni nobenega dogovora in da so tudi doslej znani predlogi še v zraku.

Marjan Šarec. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Generalni sekretarji LMŠ, SD, SMC, SAB in Desusa, ki so s pogovori o kadrovskem razrezu vlade začeli v ponedeljek, se tudi danes še niso dogovorili. Po ponedeljkovem pogovoru so v javnost že prišle informacije o tem, koliko resorjev bodo prevzele posamezne stranke, a ni še jasno, katere. Med drugim naj bi se za zdaj dogovorili o tem, katere resorje bodo prevzeli prvaki strank, prav tako pa, da bo finančno ministrstvo pripadlo LMŠ, kot kandidat se največkrat omenja Vojmir Urlep. Predsednik SD Dejan Židan bo po predlogu peterice strank vodil državni zbor (DZ).

Prvak SMC Miro Cerar naj bi prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve. Predsednica SAB Alenka Bratušek se, kot je potrdila, poteguje za kandidaturo za ministrico za infrastrukturo, predsednik Desusa Karl Erjavec pa bo najverjetneje znova kandidiral za obrambnega ministra. Desusu se sicer po dosedanjih dogovorih obeta še kmetijski resor. V SD se je kot ministrski kandidat najpogosteje omenjal Jernej Pikalo na čelu izobraževalnega resorja. Po nekaterih informacijah bi SD utegnil dobiti gospodarsko, pravosodno in kulturno ministrstvo, izobraževalni resor pa bi pripadel SMC.

Pogovore o kadrovskem razrezu bodo na ravni generalnih sekretarjev strank nadaljevali v četrtek, dokončno pa se bodo dogovorili po izvolitvi predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Glasovanje o Šarčevi kandidaturi bo na izredni seji DZ v petek, v peterici pa bi si želeli, da se na isti seji izglasuje tudi prvi od podpredsednikov DZ, kar je pogoj za umik sedanjega predsednika DZ Mateja Tonina s te funkcije. Da bi podpredsednika izvolili že na petkovi seji, bi morali predstavniki strank na četrtkovi seji kolegija predsednika DZ predlagati in izglasovati razširitev dnevnega reda petkove seje s to točko. Čeprav je bilo sprva slišati, da bo prvega od podpredsednikov DZ predlagal SMC, bo po neuradnih informacijah prvi od izvoljenih podpredsednikov iz vrst LMŠ, in sicer naj bi na to mesto predlagali eno od svojih poslank. Po neuradnih informacijah bi lahko bila to Tina Heferle.

Tako v LMŠ kot v nekaterih drugih strankah sicer ob dogovarjanjih o kadrovskem razrezu in razdelitvi funkcij poudarjajo, da dokler ni dokončnega dogovora, ni nobenega dogovora in da so tudi doslej znani predlogi še v zraku.
Deli s prijatelji