SLABA EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

Milan Krek: Bližamo se točki, ko bomo uvedli pogoj PC (VIDEO)

Direktor Nijz spregovoril tudi o razlogih za zaostrovanje ukrepov.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Jože Suhadolnik

Število novopotrjenih okužb v Sloveniji ostaja visoko, še posebej pa skrbi podatek o številu hospitaliziranih bolnikov. Število obolelih, ki potrebujejo intenzivno nego, se približuje mejniku, ko bi utegnili zapirati državo. Svetovalna skupina bo vladi predlagala dva scenarija ukrepanja, na mizi je tudi desetdnevno popolno zaprtje države. 

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju je sodeloval direktor Nijz Milan Krek, vladna govorka Maja Bratuša pa je uvodoma opozorila, da so razmere resne, napovedi pa ostajajo črnoglede. Za danes popoldne je zato sklican sestanek članov vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje, na katerem se bo vlada seznanila s trenutnimi razmerami in sprejela odločitve, kako ukrepati naprej.

Kot je uvodoma dejal Krek, se evropska epidemiološka slika zelo slabša, najslabše pa je v vzhodnem delu Evropske unije. Po njegovih besedah gre očitno Evropa v novi val. Opozarja, da se stanje slabša tudi v državah, ki so se do nedavnega lahko pohvalile z dokaj spodbudnimi podatki.

»V Sloveniji nas presenečajo visoke številke, ki segajo prek 3.000,« je še dejal Krek in dodal, da tudi do danes zvečer pričakujejo visoko število novih okužb, ki v Sloveniji rastejo eksponentno. »Čez 11 dni bomo imeli dvakrat več okuženih, če se epidemija ne bo začela stabilizirati in umirjati,« je napovedal.

Huje zbolevajo tudi mlajši

Krek je dejal, da v bolnišnicah še vedno prevladuje starejša generacija, a hudo zbolevajo tudi mlajši. Prav njih je pozval, naj pazijo na svoje starejše družinske člane. Krek je poudaril, da ljudje s covidom 19 po nepotrebnem umirajo, saj je cepiva dovolj. »Več se bomo cepili, manj bomo imeli takih neželenih dogodkov.«

Krek poziva, naj čim več ljudi dela od doma, organizacijo zabav pa naj za nekaj časa opustijo. Želeli bi si tudi dosledno upoštevanje pogoja PCT ter tudi ustrezen nadzor. Poziva tudi, naj ljudje ostanejo doma, če imajo respiratorna obolenja. 

Na vprašanje, ali bi bilo po njegovem mnenju smiselno testirati tudi cepljene državljane, je Krek odgovoril pritrdilno, če se bo situacija še naprej slabšala. V tem trenutku se priporoča uporabo maske tako cepljenim kot necepljenim. 

Krek pravi, da se moramo kot družba odločiti, ali bomo zaprti ali odprti. »Domače naloge nismo naredili, delamo celo parodijo s PCT. Potrdila se ponareja, pogoja se ne upošteva itd.« Če bi ga upoštevali in se cepili, bi po njegovem mnenju zmagali.

Kreka skrbi, »ali bodo ljudje končno razumeli, kaj je epidemija«. »Mi moramo zaostrovati ukrepe samo zato, ker se obstoječih ne izvaja tako, kot je treba,« je dejal. Po njegovih besedah se bližamo točki, ko bodo uvedli pogoj PC. »Ko bomo ocenili situacijo, da je mogoče operirati samo še s pogojem PC, bomo to uvedli. To je uvedla tudi Avstrija. Tisti, ki niso cepljeni, imajo posebne pogoje za dostop do raznih bonitet,« je še dejal.

V nedeljo je bilo na novi koronavirus s PCR-testi preverjenih 2.634 oseb, 1.136 vzorcev je bilo pozitivnih. V bolnišnicah je 634 oseb (+31), od tega jih intenzivno zdravljenje potrebuje 158 (+12). Pred dnevi je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal, da bo, če bo na intenzivnih oddelkih zasedenih od 160 do 180 postelj, predlagal vsaj delno zaprtje družbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije