21 KARANTENSKIH IZJEM

Karantena po prihodu iz Hrvaške ne bo veljala za vse

Vlada je napovedala karanteno za povratnike iz Hrvaške. Za koga ne bo veljala?
Fotografija: Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu, kar pomeni 14-dnevno karanteno po vstopu v Slovenijo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu, kar pomeni 14-dnevno karanteno po vstopu v Slovenijo. FOTO: Leon Vidic, Delo

Ker se je epidemiološko stanje na Hrvaškem poslabšalo, je Slovenija Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. Kljub prvotnim namigom, da ukrep ne bo selektiven in da bo karantena veljala za vse, je vlada vendarle določila vrsto izjem, za katere karantena ob vrnitvi iz Hrvaške ne bo veljala.


Dnevni in tedenski migranti, športniki


Sodeč po odloku, ki ga je sprejela vlada, je predvidenih 21 izjem, med katerimi so dnevni in tedenskih migranti, športniki in športni funkcionarji, ki bi se želeli udeležiti športnih prireditev na najvišji ravni, osebe, ki so člani tuje delegacije, pa morajo ob vstopu predložiti ustrezno dokazilo in negativni test na covid 19. Med izjemami so tudi osebe, ki so prepeljane v Slovenijo z reševalnim vozilom, pri tem pa negativni test ni potreben.



Dodatno je kategorija napotenih uslužbencev državnega organa razširjena na državne uslužbence na službeni poti v tujini, kar dokazujejo s potnim nalogom.

Omogočen je tudi vstop v Slovenijo državljanom Slovenije ali tujcem s stalnim ali z začasnim bivališčem v Sloveniji, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, karanteno pa želijo prestajati v Sloveniji. Tudi v tem primeru policija tej osebi omogoči vstop na podlagi najave pristojnega organa v Sloveniji in potovanje z lastnim vozilom po najkrajši poti do naslova, kjer bo oseba prestajala karanteno.
 

Med izjemami tudi nenujni zdravstveni posegi


Med izjemami so tudi osebe, ki imajo na Hrvaškem neodložljive obveznosti, kot so že načrtovani zdravstveni posegi, med njimi tudi nenujni, je zapisano na spletnih straneh vlade.


Kako je z lastniki nepremičnin in plovil?


Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa lastniki nepremičnin, plovil, pavšalov v avtokampih Slovenijo lahko zapustijo z namenom, da na nepremičnini kaj postorijo, a se morajo v 48 urah vrniti v domovino.

Turisti, ki so zdaj na Hrvaškem, se lahko brez karantenske odločbe vrnejo domov do ponedeljka zvečer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije