HARMONIKARJI

Kar 560 harmonik ob jezeru

Na 6. srečanju harmonikarjev in harmonikaric na Bledu postavili nov rekord. Otoček sredi jezera igrali Belgijci, Nemci, Avstrijci, Italijani, Hrvati in Slovenci.
Fotografija: Zaigrali so točno opoldne. FOTO: Janez Kuhar
Odpri galerijo
Zaigrali so točno opoldne. FOTO: Janez Kuhar

BLED – Tradicionalno srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru je v nedeljo znova privabilo več tisoč ljubiteljev tega inštrumenta. Ni bilo kotička ob jezerski promenadi, kjer ne bi bilo mogoče slišati zvoka harmonike. Prvi so začeli prihajati že pred deseto uro zjutraj, točno opoldne pa so prisotni, razporejeni na obrežju Blejskega jezera, hkrati zaigrali Avsenikovo skladbo Otoček sredi jezera – ubrano je zadonela iz kar 560 harmonik. Da je bilo razpoloženje popolno, se jim je pridružil Sašo Avsenik z ansamblom. Drugi vrhunec je bil ob 14. uri, ko je povorka vseh harmonikaric in harmonikarjev krenila izpred Prešernovega spomenika in se vila po jezerski promenadi.
Najmlajši udeleženec je bil z manj kot petimi leti Enej Cizej iz Pariželj pri Braslovčah. FOTO: Janez Kuhar
Najmlajši udeleženec je bil z manj kot petimi leti Enej Cizej iz Pariželj pri Braslovčah. FOTO: Janez Kuhar


Vodila jih je harmonikarica Majči Bobnar. Skupaj so zaigrali še Avsenikovo Na Golici in Slakovega Čebelarja, saj je bila nedelja, 20. maja, prvi svetovni dan čebel. Ker se je vreme čedalje bolj kisalo, so organizatorji pohiteli in povorko uspešno sklenili z žrebanjem bogatih nagrad ter razglasitvijo najmlajšega in najstarejšega udeleženca.
Najmlajši je bil z manj kot petimi leti Enej Cizej iz Pariželj pri Braslovčah, najstarejši pa Franc Ostrelič z Brezij pri Tržiču, ki je pred dobrim mesecem dopolnil 83 let. Na Bled je tokrat prišlo 299 individualnih udeležencev in 13 organiziranih harmonikarskih skupin; najštevilnejši je bil Orkester Nika Polesa s 60 harmonikarji, za nagrado so prejeli dva hleba blejskega sira.
Na čelu povorke sta bila Majči Bobnar in Janez Grilc. FOTO: Janez Kuhar
Na čelu povorke sta bila Majči Bobnar in Janez Grilc. FOTO: Janez Kuhar

Največ sreče pri žrebu je imel Tadej Skok iz Ravnice pri Grgarju, harmoniko znamke Poličar mu je osebno izročil izdelovalec harmonik Brane Poličar.
Organizatorja, Turizem Bled in Občina Bled, sta tudi letos poskrbela, da so se udeleženci okrepčali z okusnim golažem, ki so ga skuhali v oštariji Moskva v Lescah. Društvo deklet in žena na vasi iz občin Bled in Gorje je pri Festivalni dvorani poskrbelo za lačne in žejne.
Otočku sredi jezera je prisluhnilo več tisoč obiskovalcev. FOTO: Janez Kuhar
Otočku sredi jezera je prisluhnilo več tisoč obiskovalcev. FOTO: Janez Kuhar

Po besedah idejnega vodje in glavnega organizatorja prireditve, podžupana občine Bled Tonija Mežana, take prireditve ne bi bilo mogoče izpeljati brez neutrudnih prostovoljcev. Letos se jih je prijavilo rekordnih 80, nekaj posameznikov, večinoma pa članov blejskih društev in klubov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije