RAZKOL V SDS?

Kaloh razkril, zakaj ni podpisal Janševe izjave: Mahnič zgrožen

Janša vse skupaj označuje za politični manevre, Mahnič pa je prepričan, da gre za rušenje stranke SDS, da ne bi zmagala na naslednjih volitvah.
Fotografija: Dejan Kaloh FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Dejan Kaloh FOTO: Arhiv

Organi največje opozicijske stranke SDS so od poslancev zahtevali, da podpišejo izjavo, s katero se bodo zavezali, da bodo do konca mandata tako kot v parlamentu kot tudi zunaj njega delovali kot člani SDS. Če je bilo pričakovati, da izjave ne bosta podpisala Anže Logar in Eva Irgl, je informacija, da svojega podpisa ni prispeval še en poslanec, in sicer Dejan Kaloh, mnoge presenetila.

Janša je to potezo ocenil kot jasen znak, da nastaja samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo volji volivcev, ki so jih izvolili.

image_alt
Razkol v SDS ali? Janša ne vidi problema, če Logar v naslednjem letu ne bo ...

Danes se je na omrežju X oglasil še Kaloh, ki je komentiral svoj »nepodpis famozne izjave«. Pravi, da je ni podpisal, ker ni v duhu 82. člena Ustave Republike Slovenije.

82. člen Ustave RS pravi: »Poslanci so predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršna koli navodila. Zakon določa, kdo ne sme biti izvoljen za poslanca, ter nezdružljivost funkcije poslanca z drugimi funkcijami in dejavnostmi. Državni zbor potrdi poslanske mandate. Proti odločitvi državnega zbora je v skladu z zakonom mogoča pritožba na ustavno sodišče.«

image_alt
SDS sporočil Logarju: Izstopi iz stranke ali pa te bomo izključili, Logar odgovarja ...

Kaloh v nadaljevanju še zapiše, da je njegovo politično delovanje vedno bilo v duhu pomladnih vrednot, poslansko delo pa vedno v dejanjih za dobrobit državljanov in državljank in bo tako tudi ostalo, zato dodatno (deklarativno) dokazovanje tega ni potrebno. Na koncu pa še doda, da izjave ni podpisal, ker je tudi sicer širokega duha in razmišlja s svojo glavo.

image_alt
SDS sporočil Logarju: Izstopi iz stranke ali pa te bomo izključili, Logar odgovarja ...

Politični manever oziroma poskus rušenja SDS?

Janša je do Logarja kritičen že vse od njegove ustanovitve Platforme sodelovanja. Pravi, da gre za političen manever. Žan Mahnič, ki je zavezo podpisal, pa je odločitev treh poslancev označil kot projekt rušenja SDS, »torej, da SDS ne zmaga volitev«.

Nepodpis izjave je v sredo komentiral tudi Logar, ki je zapisal: »Potrditev politične usmeritve, ki naj vrne optimizem in pravo smer, ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, temveč iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti. In razumevanje ter spoštovanje drug drugega. Brez nepotrebnega etiketiranja. Kam nas je pripeljalo odrekanje sodelovanja, lahko v zelo neolepšani verziji spremljamo prav te dni pri aktualni koaliciji. Še znotraj ideološkega bloka, ki se je zavezal sodelovati s podpisom koalicijske zaveze, jim sodelovanje sploh ne gre od rok. Ker so svojo politično večino utemeljili na platformi delitev, ne sodelovanja.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije