KREPILE SE BODO PADAVINE

V noči na nedeljo vremenski preobrat: meja sneženja na okoli 700 metrov

»V Planici bo lahko v manj kot 12 urah zapadlo od 10 do 20 cm snega, po nekaterih izračunih pa tudi več,« pravi vremenoslovec.
Fotografija: Branko Gregorčič FOTO: Dejan Javornik 
Odpri galerijo
Branko Gregorčič FOTO: Dejan Javornik 

Po toplejših in sončnih dneh lahko konec tedna, v noči na nedeljo, pričakujemo spremembo vremena, so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje. Z današnjim dnem se začenja koledarska pomlad, pričakovani razvoj vremena ob koncu tedna pa bo marsikje spomnil na zimo.

V soboto bo sprva sončno, popoldne pa bo oblačnost od zahoda naraščala. Zvečer bo v zahodnih krajih začelo rahlo deževati, pihal bo jugozahodni veter. Četudi »bo sobota še dokaj sončen in topel dan s temperaturo med 16 in 21 °C, pa pričakujemo v noči na nedeljo vremenski preobrat«. 

Meteorologa Branka Gregorčiča smo vprašali, kje in koliko snega lahko pričakujemo konec tedna in ali bi znalo snežiti tudi v nižinah. Tako nam je odgovoril:

»V soboto bomo še pod vplivom razmeroma toplega jugozahodnega vetra. Nekaj oblačnosti se bo nabralo predvsem na privetrni strani Alpsko-Dinarske gorske pregrade (Posočje, Bohinj, Javorniki), sicer pa bo sobota dokaj sončen in topel dan s popoldansko temperaturo med 16 in 21 °C.

Vremenski preobrat pričakujemo v noči na nedeljo, ko bo nad severnim Sredozemljem nastalo samostojno ciklonsko območje, vetrovi nad nami pa se bodo v spodnjih slojih ozračja obrnili na severovzhodno smer. Krepile se bodo padavine, z dotokom hladnejšega zraka se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije postopno spuščala.

Na območju Zgornjesavske doline bo predvidoma že pred nedeljskim jutrom dež prešel v sneg, snežilo pa bo verjetno vsaj še do sredine dneva. V Planici bo lahko v manj kot 12 urah zapadlo od 10 do 20 cm snega, po nekaterih izračunih pa tudi več.

Po nižinah osrednje Slovenije bo, kot kaže, po večini deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 m nad morjem, lahko pa se krajevno ob močnejših padavinah spusti tudi niže.

Izračuni meteoroloških modelov (ECMWF, NCEP/GFS in DWD/ICON) se v podrobnostih (lega središča ciklona, intenziteta padavin) še spreminjajo in bodo zanesljivejši v naslednjih dneh.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije