VLOŽENA OBDOLŽILNA PREDLOGA

Kakšna kazen čaka SDS?

Na računskem sodišču so ugotovili znake prekrškov.
Fotografija: Janez Janša FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Računsko sodišče je v predrevizijski poizvedbi pri dveh posojilih SDS ugotovilo znake prekrškov, zato so na sodišče vložili obdolžilna predloga, je pojasnil predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Pri enem od posojil je stranka presegla dovoljeno višino zneska, pri drugem pa najela posojilo od pravne osebe, ki ni banka ali posojilnica.

Kot je pojasnil Vesel, so na računskem sodišču ugotovili znake prekrškov na nedvoumen način. SDS je z omenjenima posojiloma po mnenju računskega sodišča kršila zakon o političnih strankah, zaradi česar je računsko sodišče dolžno vložiti obdolžilni predlog. Na računskem sodišču so v predrevizijskem postopku, v katerem so v sodelovanju s stranko pridobili vso dokumentacijo, posojili obravnavali ločeno in zato tudi vložili dva obdolžilna predloga.

Posojilo Đuđićeve

Pri posojilu 450.000 evrov, ki ga je stranka najela pri fizični osebi, in sicer pri bosanski državljanki Dijani Đuđić, je presegla desetkratnik povprečne mesečne plače, ki je v zakonu zapisan kot omejitev višine za posojilo pri fizični osebi. Posojilno pogodbo so podpisali konec lanskega leta.

Prepovedano posojilo

Posojilo v višini 60.000 evrov pa je stranka pridobila od pravne osebe, ki ni banka ali posojilnica, česar zakon ne dovoljuje. Gre za posojilo pri podjetju Nova obzorja, ki ga je stranka najela avgusta lani.

Za vsakega od prekrškov je po Veselovih navedbah zagrožena globa za stranko od 4200 do 21.000 evrov, za odgovorno osebo pa od 450 do 900 evrov. O višini globe in seveda tudi o obstoju kaznivega ravnanja bo odločilo sodišče.

Odločitve o tem, ali bo računsko sodišče opravilo celovito revizijo poslovanja stranke, še niso sprejeli, prav tako je ta odločitev zaupna, je še pojasnil Vesel. Ob tem je dodal, da je računsko sodišče po zakonu obvezano najmanj vsake štiri leta revidirati politične stranke, ki prejmejo več kot 10.000 evrov javnih sredstev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije