ŠTEVILKE NE LAŽEJO

Kakšen preobrat: Janša zaostal za Fajonovo

Najuspešnejša stranka na tokratnih lokalnih volitvah je SLS, sledita SD in SDS. SD je v primerjavi s predhodnimi lokalnimi volitvami prehitel SDS.
Fotografija: FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
FOTO: Arhiv

Lokalne volitve so za nami. V drugem krogu je še preostalih 47 občin od 212 dobilo nove (ali stare) župane. Kako uspešne so bile stranke na tokratnih županskih volitvah?

Po zadnjih podatkih je bila že tradicionalno tudi letos najuspešnejša SLS, ki se lahko pohvali s 15 župani. Sledita ji SD s 14 župani in SDS z 12. Edina stranka, ki ji je še uspelo svoje kandidate izvoliti v več kot desetih občinah, je NSi – iz njihovih vrst namreč prihaja 11 županov.

Slabe novice za Janšo in Fajonovo

Če primerjamo z letom 2018, ugotovimo, da je edina stranka, ki ima več kot 10 županov in se lahko pohvali z izboljšanjem rezultata, stranka NSi, ki jo vodi Matej Tonin – po novem imajo namreč enega župana več. Če primerjamo še druge najuspešnejše: SLS, danes je na čelo Milan Balažic, jih je imel na predhodnih volitvah 26, zdaj le 15, SDS s predsednikom Janezom Janšo 17, zdaj 12, SD, ki ga danes vodi Tanja Fajon, 16, po novem 14.

Zanimivo je tudi, da se krepi število županov, ki so predlagani od skupine volivcev in samostojni kandidati: leta 2018 je bilo takšnih 123 županov, letos že 138.

Kako uspešne so bile stranke na lokalnih volitvah letos (vir: DVK):

Slovenska ljudska stranka 15,
Socialni demokrati 14,
Slovenska demokratska stranka 12,
Nova Slovenija - krščanski demokrati 11,
Gibanje Svoboda 3,
Naša Notranjska 1,
Liberalna demokracija Slovenije 1,
Stranka mladih - zeleni Evrope 1,
Lista Renate Kosec -  lista povezovanja in sodelovanja 1,
Zagorje gre naprej - združenje za napredek Zasavja 1,
DROT - za razvoj 1,
Lista za skupno Občino Miklavž na d.p. 1,
koalicija strank 12 in
skupine volivcev in samostojni kandidati 138.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije