ŠKODA VELIKA

Kako bo vlada pomagala pri odpravi posledic ujm? To je napovedal Golob

Občine bi bile na podlagi predhodnega sanacijskega načrta upravičene do 20-odstotnega vnaprejšnjega plačila.
Fotografija: Premier Robert Golob. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Premier Robert Golob. FOTO: Blaz Samec

Vlada bo na prvi redni seji po počitnicah potrjevala predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katerim želijo med drugim skrajšati čas izplačila pomoči zaradi posledic neurij, je napovedal premier Robert Golob. Občine bi bile na podlagi predhodnega sanacijskega načrta upravičene do 20-odstotnega vnaprejšnjega plačila.

Kot je po sestanku s pristojnimi za sanacijo posledic nedavnih ujm po državi dejal premier, so pretekli teden pospešili medresorska usklajevanja glede sprememb sistemske zakonodaje, saj so izredne vremenske razmere vse pogostejše, nespodbudni pa so tudi obeti na tem področju.

Sanacijski načrt in delna ocena stroškov nujnih ukrepov

Kot ključna ukrepa je izpostavil predhodni sanacijski načrt in delno oceno stroškov za nujne ukrepe. Na podlagi predhodnega sanacijskega načrta bodo občine upravičene do 20-odstotnega vnaprejšnjega plačila za nujne ukrepe, delna ocena stroškov pa bo omogočila ukrepanje še pred pripravo celovite ocene škode. »Da ne bomo čakali, da vse ocenimo naenkrat, ampak da gremo dejansko takoj, ko imamo podatke o oceni stroškov na posameznih področjih, z ukrepi naprej,« je poudaril Golob.

Postopki ocenjevanja in kritja škode po dosedanjih neurjih so po njegovih besedah pokazali, da oškodovanci na povrnitev škode pogosto čakajo zelo dolgo. Tistim, ki so imeli uničen celoten pridelek, želijo zato omogočiti izplačila odškodnin po posebnih, hitrejših postopkih. V primeru nedavnih neurij bi to pomenilo izplačilo odškodnin še letos. »Postopke želimo pospešiti tako, da bomo odzivnost merili v mesecih in ne več letih,« je izpostavil.

image_alt
Toča in poplave opustošile Vojnik: družina ostala brez doma

Poudaril je, da zaščitni ukrepi pred posledicami vremena in zavarovanje ostajajo zelo pomembni, a zakonodaja v primeru stoodstotne izgube pridelka omogoča tudi povrnitev škode s strani države po sistemu de minimis.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije