SODNI BOJ

Julijan ni več, kot je bil: Mateja meni, da je zaradi zdravniške napake za starejšega brata prikrajšan mlajši sin

UKC Ljubljana strokovnega mnenja nemškega pediatričnega kardiologa ne priznava.
Fotografija: Julijan od julija 2016 ni več, kot je bil. FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
Julijan od julija 2016 ni več, kot je bil. FOTO: Osebni Arhiv

Družina Peterka toži Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana zaradi domnevne strokovne napake pri zamenjavi srčne elektrode pri otroku. Po dopolnitvi izvedenskega mnenja, ki ga je pripravil nemški pediatrični kardiolog Nikolaus Haas, so prepričani o odškodninski odgovornosti zavoda.

Zahtevajo več kot 860.000 evrov odškodnine

Od Okrožnega sodišča v Ljubljani pričakujejo, da bo pospešilo obravnavo zadeve. »Tožbeni zahtevek smo zaradi nadaljnje škode zvišali in danes, če prištejemo še zakonske zamudne obresti, krepko presega milijon evrov,« je povedala odvetnica Nina Cek, ki v postopku zastopa družino Peterka.

Tožbo proti UKC Ljubljana je družina Peterka vložila leta 2018, dve leti po operaciji triletnega otroka s prirojeno srčno napako. Dečku so mesec dni po rojstvu vstavili srčni spodbujevalnik, ki je deloval dobro, otrok pa se je normalno razvijal in bil zdrav, je povedal oče Peter Peterka. Zaradi okvarjene elektrode so spodbujevalnik julija 2016 zamenjali, a ga prišili na napačno mesto. Okrožno sodišče v Ljubljani je leta 2019 zaslišalo starše, srčnega kirurga in kardiologa, ki sta sodelovala pri zdravljenju otroka. Nato pa nadaljevalo dokazovanje s pridobivanjem izvedeniškega mnenja, je pojasnila Cekova. »V sklopu potrebne menjave elektrode spodbujevalnika se je zaradi napačne namestitve poslabšala srčna funkcija, kar je privedlo do ponovne operacije in večkratnih reanimacij. Zaradi tega ima deček zelo hudo hipoksično okvaro možganov,« je vodja oddelka za pediatrično kardiologijo in pediatrično intenzivno medicino pri Ludwig-Maximilians Universitat v Münchnu Nikolaus Haas zapisal v izvedenskem mnenju.

UKC strokovnega mnenja ne priznava

»Septembra letos je zaradi pripomb strank, zlasti kliničnega centra in zavarovalnice, sodišče pridobilo še dopolnitev tega mnenja in nam ga posredovalo v izjasnitev. Mnenje smo kot pravilno in popolno v celoti sprejeli, medtem ko ga nasprotna stran ne priznava,« je dejala odvetnica.

image_alt
Pri štirih letih preživel štiri srčne zastoje

Izvedenec je v mnenju poudaril, da je imel kirurg, ki je opravil zamenjavo elektrode, na razpolago dovolj časa, da bi se na poseg lahko ustrezno pripravil. Ampak da je izbral napačen pristop in je sondo bodisi zaradi preprostejše operativne tehnike bodisi zaradi nepoznavanja problematike srčne napake namestil na napačno mesto. Otroka je takrat sicer operiral kirurg UKC Ljubljana, ki ni otroški kirurg.

Družina Peterka je ob strašni usodi Julijana prepričana o odškodninski odgovornosti UKC Ljubljana.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Družina Peterka je ob strašni usodi Julijana prepričana o odškodninski odgovornosti UKC Ljubljana.  FOTO: Jure Eržen, Delo

Temu je sledila še nezadostna kardiološka obravnava, saj po operaciji niso izvedli ultrazvočnih preiskav srca, »ki bi bile zagotovo potrebne«, je v mnenju zapisal Haas.

Mama: Zaradi zdravniške napake za starejšega brata prikrajšan njun mlajši sin

Mama Mateja Peterka je prepričana, da je otrok zaradi napake utrpel katastrofalno škodo. Na novinarski konferenci je opisala življenje z dečkom, ki je invalid ter ne hodi in ne govori. Dejala je, da skrb za takega otroka zahteva velike fizične in psihične napore. Zaradi zdravniške napake pa je po njenih besedah za starejšega brata prikrajšan tudi njun mlajši sin.

Starši se zavedajo, da nobena odškodnina ne more povrniti družinskega in osebnega življenja in ne zmore zmanjšati trpljenja, lahko pa pripomore k bolj kakovostnemu preživljanju vsakdana štiričlanske družine, je še dejala Cekova. Dodala je da so si starši pred pravdo prizadevali za mirno rešitev spora, a UKC Ljubljana v to do danes ni privolil.

UKC Ljubljana sodnih postopkov v teku ne komentira

Z UKC Ljubljana pa so sporočili, da sodnih postopkov v teku ne komentirajo, še zlasti ne v zadevah, ko gre za občutljive osebne in druge zaupne podatke mladoletne osebe. »V UKC Ljubljana sicer obžalujemo, da je do tega primera, in posledičnega sodnega postopka, sploh prišlo,«so zapisali na vprašanje STA, zakaj izpodbijajo izvedensko mnenje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije