SLADKA PAST

Ježka rešili iz kozarca

Odvržena embalaža je ubogo žival skoraj stala življenje.
Fotografija: Jež se je zagozdil v odvrženem kozarcu. FOTO: arhiv Veterina Škarica
Odpri galerijo
Jež se je zagozdil v odvrženem kozarcu. FOTO: arhiv Veterina Škarica

ROGAŠOVCI – Čeprav sta v Sloveniji večinoma dobro organizirana zbiranje in odvoz smeti, tudi smetnjakov je na vsakem koraku dovolj, človeški objestnosti in vandalizmu pri onesnaževanju narave in okolja še kar ni videti konca. Ne pomagajo niti nenehna opozorila večine ozaveščenih, saj še vedno preveč odpadkov konča v naravnem okolju, ne le v gozdu, marveč tudi ob prometnicah, sprehajalnih in kolesarskih poteh ter podobno, kar potrjujejo številni udeleženci čistilnih akcij, ko naberejo na tone zavrženih odpadkov, ki ne le kazijo videz narave, temveč so pogosto tudi nevarni za ljudi, še zlasti otroke. Žal pa so odpadki lahko nevarni tudi za nedolžne živali.

Če odštejemo na desetine in stotine rečnih ptic, ki so pred dnevi, najverjetneje zaradi zastrupitve z odpadki, poginile na reki Dravi pri Ptuju, je zgovoren tudi primer iz Prekmurja, kjer se je prav tako potrdilo, kako so lahko odvrženi odpadki smrtno nevarni. Pred dnevi so namreč na Veterino Škarica v Murski Soboti pripeljali ježa, ki se je med iskanjem hrane ujel v kozarec čokoladnega namaza, ki je bil odvržen v naravi. Še preden bi se ježek zadušil, so veterinarji previdno razbili kozarec in mu tako rešili življenje.

Ježek s severovzhoda države ni edini, ki se je ujel v človeško past, pred časom so reševali že lisico, ki se je z glavo zataknila v plastični embalaži. Najprej so jo morali ujeti, nato so jo odrešili plastičnih muk in jo znova spustili v naravo. Podobnih žrtev človeške malomarnosti in objestnosti pa je zagotovo še veliko več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije