NEZAVIDLJIVA EPIDEMIČNA SLIKA

Jerala: Smo na točki, ko ukrepi ne bodo dovolj

Bolnišnice so prepolne, strokovnjaki opozarjajo, da vladni ukrepi, ki bodo v veljavi od jutri, ne bodo dovolj.
Fotografija: Roman Jerala. FOTO: Dejan Javornik, Slovenske novice
Odpri galerijo
Roman Jerala. FOTO: Dejan Javornik, Slovenske novice

V bolnišnicah se zdravi okoli 800 covidnih bolnikov (50 več kot dan prej), od tega 178 na intenzivni negi (trije več). Ker se virus v Sloveniji hitro širi, je naša država dosegla nečastitljivo prvo mesto na svetu glede na tedensko povprečje potrjenih primerov na milijon prebivalcev. Država na pomoč v bolnišnice kliče študente in dijake. 

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala meni, da ukrepi, ki jih je v petek sprejela vlada in bodo v veljavi od ponedeljka dalje, ne bodo dovolj. »Smo na krivulji, ko ukrepi ne bodo dovolj. Vse stavimo na to, da bi prekužili zadostno število ljudi, da se bo krivulja obrnila in bomo dosegli imunost. Ne vemo pa, kakšno je število ljudi, dovzetnih za okužbe. 300.000, 200.000? S takšnim tempom bo epidemija trajala še tedne, mesece«, je za TV Slovenija komentiral Jerala.

Na ministrstvu za zdravje so obljubili dodatnih sto intenzivnih postelj. Koordinator za bolniške postelje Robert Carotta je za TV Slovenija potezo komentiral takole: »Od kod smo zdaj naenkrat s 190 prišli na 300? Vam bom dal zelo enostaven primer. Človeka lahko operiramo v moderni operacijski dvorani z vso mogočo inštalacijo in klimatizacijo ali pa v šotoru. V bistvu bomo intenzivne paciente porazdelili iz intenzivnih dvoran tudi na oddelke, kjer pa sta seveda tako kakovost kot tudi nadzor bistveno manjša.«

Od ponedeljka dalje bo vlada strožje preverjala upoštevanje PCT-pogoja in delno omejila javno življenje. Več v prispevkih:

image_alt
Učitelji pred obveznim samotestiranjem: Starši se po mili volji znašajo nad nami, mi brez podpore

image_alt
Odpovejte praznovanja! Prepovedano druženje na porokah, slavjih, pohodih ...

image_alt
To bo zdaj veljalo v šolstvu: so za nespoštovanje predvidene kakšne sankcije?

image_alt
Vrag odnesel šalo: to so vse omejitve, ki prihajajo (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije