KAJ JE RES?

Jelinčič: »Eden najlepših vrtcev v Sloveniji bo zdaj albanska enklava.« Imamo odgovor ...

Trditve predsednika SNS smo preverili v vrtcu v Žalcu.
Fotografija: Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Odpri galerijo
Zmago Jelinčič Plemeniti. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Na družabnem omrežju je s svojimi navedbami ponovno razburil prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Postavil se je pred vrtec v Žalcu in dejal, da so uslužbenci menda od vodstva vrtca prejeli ustno zahtevo, da se morajo od naslednjega tedna začeti učiti albanski jezik. Dodal je še, da starši izpisujejo otroke iz tega vrtca in jih vpisujejo v druge. »Eden najlepših vrtcev v Sloveniji bo zdaj albanska enklava,« je zaključil.

Vrtec Žalec: Zaposlenim nikoli ni bilo ukazano, da se morajo učiti albanščine

Seveda smo trditve šefa SNS preverili. Natalija Starič Žikić iz Vrtca Žalec je zapisala, da trditve, »da so menda uslužbenci v vrtcu Žalec menda z vodstva vrtca prejeli ustno zahtevo, da se morajo začeti učiti albanski jezik. In to od naslednjega tedna?« ne držijo in jih kategorično zanikajo, saj je navedeno neresnično. In še: »V kolikor se je gospod za posnetek pripeljal v Žalec, bi pričakovala, da vstopi v vrtec ter pridobi resnične podatke.« Zaposlenim v vrtcu nikoli ni bilo ukazano, da se morajo učiti

albanskega jezika, kar se lahko preveri pri njih.

image_alt
Uf, ta poslanec čisto znorel: »Pa kdo je tu nor?« (VIDEO)

Starič Žikićeva je tudi zanikala navedbe Jelinčiča, da se iz vrtca otroci izpisujejo, in dodala, da se to lahko preveri na spletni aplikaciji MVI, kjer podatki kažejo, da se število otrok v Vrtcu Žalec veča. Je pa dodala, da se v okviru izvajanja dejavnosti srečujejo s težavami, ki nastanejo zaradi jezikovne bariere.»Iščemo rešitve, da se pri delu z njimi opolnomoči strokovne delavce, hkrati tudi iščemo načine, da priseljenci čim prej oz. takoj osvojijo pravila, ki veljajo v našem vrtcu.« Občina Žalec zagotavlja dodatno strokovno pomoč za zmanjševanje jezikovnih barier, učenje slovenskega jezika, kar je v pomoč tako strokovnim delavcem vrtca, učiteljem in seveda otrokom, je zaključila sogovornica. 

Minister Felda: Učiteljem se ne bo treba učiti novih jezikov

Sicer pa je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda v državnem zboru zatrdil, da predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnostih narodov nekdanje SFRJ in vložena koalicijska dopolnila ne določajo, da se bodo morali učitelji učiti jezikov teh pripadnikov. Predlog predvideva nadaljevanje obstoječe prakse, je zatrdil.

Tako je odgovoril na poslansko vprašanje Ive Dimic iz NSi, ki je slišala informacije, da bodo morale vzgojiteljice v določenem delu države prihodnji teden začeti obvezen tečaj albanskega jezika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije