ŠEFICA PREISKOVALCEV

Je Petra Grah Lozar postala direktorica NPU s polnimi pooblastili?

Menda naj bi za to celo spremenili zakonodajo.
Fotografija: Petra Grah Lazar, direktorica NPU. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Petra Grah Lazar, direktorica NPU. FOTO: Jure Eržen, Delo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ima novo šefico s polnimi pooblastili, poroča 24ur. Petra Grah Lozar, ki je bila dosedanja v. d. direktorice NPU, naj bi dobila mandat s polnimi pooblastili. Na položaj naj bi bila imenovana s pomočjo nedavno sprejetega zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki omogoča, da se vodja NPU imenuje brez posebnega razpisnega postopka. Ob tem dodajajo, da se odpira vprašanje, kako je sploh lahko direktorica s polnim mandatom, če je delovno sodišče pritrdilo nezakonito razrešenemu direktorju NPU Darku Muženiču, da postopka izbire kandidata direktorja ne smejo nadaljevati. Informacij na pri še niso potrdili.

Kako naj bi Grah Lazarjeva postala direktorica s polnim mandatom? Nova zakonodaja spreminja pogoje in določa, da direktorja ne izbirajo z javnim razpisom, temveč ga imenujejo.

Na Grah Lazarjevo in NPU so v preteklosti leteli očitki, da nima vodstvenih izkušenj niti notranje in zunanje strokovne avtoritete. Nekdanji direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek je celo dejal, da je povezana z nekaterimi osebami, ki jih preiskuje NPU. V mislih naj bi verjetno imel njenega prijatelja Roka Snežiča. Grah Lazarjeva je zaradi tega Jevška kazensko ovadila, a je okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti njeno ovadbo zavrglo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije