KOALICIJA

Janševo zagotovilo: »Naredili bomo vse, da sestavimo stabilno vlado«

Možnosti predčasnih volitev prvak SDS ne izključuje.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Najverjetnejši novi mandatar Janez Janša je v intervjuju za televizijo Nova24TV izrazil prepričanje, da vlada brez SDS glede na rezultat volitev ni možna. »Je pa možna bolj ali manj prepričljiva krinka za vladanje, za katero bodo dejansko vladali lobiji birokracije in tajkunskega kapitala,« je dejal. SDS bo naredil vse, da sestavi stabilno vlado, je dodal. Janša meni, da vlada, v kateri ne bo SDS, ljudem »ni v interesu, saj so v nedeljo, ne glede na to, za koga so volili, volili za to, da bi Slovenija imela vlado, ki bo vladala in bo začela čim prej reševati probleme«. Na vprašanje, ali bo lahko sestavil vlado, ki se bo čim prej lotila ključnih problemov, odgovarja, da je to odvisno od tistih, ki jih bodo povabili v koalicijo. K pogovorom namerava povabiti vse stranke, tudi tiste, ki že zdaj zatrjujejo, da ne bodo šle v vlado, osnova za pogajanja pa bo program, je ponovil.

Možnosti predčasnih volitev prvak SDS ne izključuje

Možnosti predčasnih volitev glede na to, »da so v Sloveniji postale pravilo«, Janša ne izključuje, zagotavlja pa, da če bo do njih prišlo, se to ne bo zgodilo po volji SDS. Povedal je še, da bo ena od tem koalicijskih pogajanj volilni sistem, ki bi ga bilo treba po njegovem spremeniti, če ne želimo, da bo čez osem let na volitvah volilna udeležba 30- ali 20-odstotna.
FOTO: Matej Družnik/delo
FOTO: Matej Družnik/delo

Komentiral pa je tudi volilne izide SLS in NSi. Za stranko SLS meni, da je bilo za njen neuspeh krivih več napak, ki pa jih bodo zagotovo analizirali v sami stranki, za NSi pa, da njeni vodilni nimajo razlogov za slabo voljo, saj da je dosegla dober rezultat.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije