MEDIJSKA SVOBODA IN PRAVNA DRŽAVA

Zaradi Janševega »neokusnega tvita« celo protest pri slovenski veleposlanici

Slovenski premier se je odzval na očitke, posredoval je celo predsednik Evropskega parlamenta.
Fotografija: Janez Janša v pogovoru z Angelo Merkel. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša v pogovoru z Angelo Merkel. FOTO: Twitter, posnetek zaslona

Poročali smo že, da se v Sloveniji mudi misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev. Preverjajo stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Želimo ugotoviti čim več dejstev, ne pa doseči padca vlade, zatrjuje vodja delegacije Sophie in 't Veld.

Preberite še: 

image_alt
V Sloveniji posebna misija Evropskega parlamenta: želi doseči padec vlade?

In 't Veldova je ob začetku obiska ponovila, da bi se radi sestali tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo. »Tu smo do petka in zelo radi bi se z njim dobili osebno ter slišali njegovo stališče,« je dodala.

Namesto Janše prazen stol 

Ob tem so se oglasili iz Skupine S&D v Evropskem parlamentu. Tako je Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov potožila, da se s predstavniki misije Evropskega parlamenta premier Janez Janša ne želi srečati. Pravijo, da imajo zanj veliko vprašanj, predvsem o pravni državi in svobodi medijev v Sloveniji, a jih je pričakal le, kot so se izrazili, prazen stol. 

Janšev odgovor: Nazadnje so v EU novinarja ubil na Nizozemskem

No, predsednik vlade jim ni ostal dolžan. Tako se na twitterju sprašuje, kdo sploh je Skupina S&D v Evropskem parlamentu. Zanima ga, ali so obiskali nemško kanclerko, danskega predsednika vlade ali pa francoskega predsednika. In pomenljivo še dodaja: »Mimogrede, Nizozemska je tista, kjer so v EU nazadnje ubili novinarja. V Sloveniji se je to dogajalo v bivšem režimu, ko so bili na oblasti vaši kolegi iz stranke SD.«

Janša naj ne provocira

Na vse skupaj se je odzval tudi predsednik evropskega parlamenta David Sassoli, ki je Janšo pozval »naj preneha s provokacijami proti članom evropske delegacije«. Sassoli še meni, da so napadi na evropske poslance »tudi napadi na evropske državljane«. 

Zaradi Janševega tvita protestiral pri slovenski veleposlanici

Nizozemski premier Mark Rutte je danes obsodil »neokusen tvit Janeza Janše« o evropskih poslancih. Na twitterju je sporočil, da je nizozemska vlada obsodbo tega zapisa posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic.

»Neokusen tvit Janeza Janše o evropskih poslancih. Obsojam ga kar najostreje. Vlada je to stališče ravnokar poslala tudi slovenski veleposlanici v Haagu,« je tvitnil Rutte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije