22.000 EVROV

Janša mora plačati sodnikom, šef SDS pa: »Namen sodbe je prestrašiti ljudi«

Okrožno sodišče v Kranju je predsedniku SDS naložilo, da mora tožilki in sodnikom v zadevi Patria, od katerih je terjal odškodnino, povrniti stroške pravdnega postopka v skupni višini 22.647 evrov.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jure Eržen/delo

Okrožno sodišče v Kranju je predsedniku SDS Janezu Janši naložilo, da mora tožilki in sodnikom v zadevi Patria, od katerih je terjal odškodnino, povrniti stroške pravdnega postopka v skupni višini 22.647 evrov. Tožbeni zahtevek Janše zoper tožilko in sodnike je sicer kranjsko sodišče zavrnilo že januarja.

Šef SDS terjal 90.000 evrov

Janša je od države, nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar ter sodnikov Barbare Klanjšek, Milana Štruklja, Vesne Žalik in Branka Masleše terjal nekaj več kot 900.000 evrov odškodnine. Janša je omenjenim posameznikom očital nezakonito delo v procesu Patria.

Postopek v tožbi zoper državo teče ločeno, del proti tožilki in sodnikom v procesu pa se je končal z januarsko, za Janšo zavrnilno sodbo. Sodišče je v njeni obrazložitvi med drugim zapisalo, da 26. člen ustave ne ureja neposredne odškodninske odgovornosti sodnikov in državnih tožilcev za dejanja pri opravljanju njihove funkcije.

image_alt
Janez Janša pričakuje skoraj milijon evrov odškodnine

Njihove neposredne odškodninske odgovornosti ne določa niti zakon. Pri tem pa ne gre za pravno praznino, ampak za odraz ustavnega načela neodvisnosti sodstva in tožilstva, ki je nujna za delovanje pravne države in ustrezno varstvo pravic in obveznosti vseh posameznikov, je poudarila sodnica Tanja Bizjak.

Janša se ni pritožil

Janša se na to sodbo ni pritožil, zato je sodišče zdaj izdalo sklep, s katerim je odločilo še o pravdnih stroških. Iz sklepa, ki ga je Janša objavil na twitterju, izhaja, da je Branki Zobec Hrastar dolžan povrniti stroške pravdnega postopka v višini 7745,93 evra, Barbari Klanjšek v višini 7609,43 evra, Milanu Štruklju, Vesni Žalik in Branku Masleši, ki so imeli skupnega zastopnika, pa v skupni višini 7291,90.

Janša je sklep pospremil z besedami, da je kranjska sodnica »obrnila zakon na glavo« in odškodnine »namesto prizadetim dosodila tistim, ki so krivo tožili in sodili«, te pa da so »zapakirane v priznane stroške postopka«, ki ga »praktično ni bilo«. »Namen sodbe je prestrašiti ljudi, da se ne bi kdo drznil upreti krivosodju,« je zapisal. Dodal pa je tudi, da nameravajo preostali del bremena naprtiti davkoplačevalcem.

 

Na odločitev o višini pravdnih stroškov se lahko vsi vpleteni sicer še pritožijo in torej še ni pravnomočna. Stroški so bili sicer delno obračunani po stari in delno po novi odvetniški tarifi. V kolikor bi bili v celoti obračunani po novi tarifi, pa bi to Janšo lahko še veliko bolj udarilo po žepu, je izvedela STA.

.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije