AFERA PATRIA

Te odločitve sodišča Janša ni dobro sprejel. To je njegov odziv

Kranjsko okrožno sodišče je zavrnilo tožbo šefa SDS proti tožilki in sodnikom v zadevi Patria
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Johanna Geron Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Johanna Geron Reuters

Kranjsko okrožno sodišče je v obravnavi odškodninske tožbe, ki jo je predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša vložil zaradi zadeve Patria, z delno sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek zoper nekdanjo tožilko in sodnike. Rok za pritožbo se izteče 21. februarja, je razvidno iz sodbe, ki jo je Janša objavil na Twitterju.

Sodnica Tanja Bizjak je v delni sodbi zavrnila tožbeni zahtevek v delu, v katerem je Janša od nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar ter sodnikov Barbare Klanjšek, Milana Štruklja, Vesne Žalik in Branka Masleše zahteval, da mu plačajo nekaj več kot 900.000 evrov odškodnine in zamudne obresti od septembra 2017 dalje. Na podlagi zavrnitve tožbenega zahtevka je tožnik tožencem dolžan plačati njihove pravdne stroške.

Janša: Naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci

Janša je ob objavi sodbe na Twitterju zapisal: »Brez izvajanja enega samega dokaza je kranjska sodnica zavrnila odškodninsko tožbo zoper Maslešo in ostale akterje krivosodja v zadevi Patria, češ da naj škodo namesto njih poravnajo nič krivi davkoplačevalci.«

Da je bila omenjena delna sodba že izdana, so za STA danes potrdili tudi na kranjskem okrožnem sodišču. Ker vročitev vsem strankam še ni izkazana, pa je še niso mogli razkriti.

Janša je dejal, da v zadevi Patria ni šlo za sojenje, temveč za politični obračun in politično eksekucijo. Zato meni, da bi ti konkretni posamezniki morali za to nositi odgovornost, namesto, da jo prelagajo na državo, da bo namesto njih plačala odškodnino.

Pooblaščenci toženih so na drugi strani opozorili, da bi šlo za nevaren precedens, če bi sodišče tožilki in sodnikom pripisalo odškodninsko odgovornost za njihovo delo. Kot je izpostavil pooblaščenec treh toženih Emil Zakonjšek, sodnikom pri odločanju po ustavi pripada imuniteta.

Tako napačna materialno pravna odločitev ne more pomeniti njihove odškodninske odgovornosti, temveč za morebitne sodne zmote odgovarja država. »Drugače ni mogoče zagotoviti neodvisnosti sodstva, ki je temelj pravne države,« je poudaril Zakonjšek.

Sodba kranjskega okrožnega sodišča še ni pravnomočna, rok za pritožbe pa se izteče 21. februarja. Ko bo sodba pravnomočna, se bo na kranjskem sodišču nadaljeval postopek o odškodnini, ki jo Janši terja od države.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas