PIVO

Izumili fontano piv in uvozili Oktoberfest

V Savinjski dolini že 140 let poznajo hmeljarski likof, ki sledi obiranju hmelja.
Fotografija: Med nagovorom aktualnega hmeljarskega starešine, ob njem njegova hči, aktualna princesa, ter nemški kraljici in Mira Petre, idejna mati prireditve FOTO: Darko Naraglav
Odpri galerijo
Med nagovorom aktualnega hmeljarskega starešine, ob njem njegova hči, aktualna princesa, ter nemški kraljici in Mira Petre, idejna mati prireditve FOTO: Darko Naraglav

Savinjski Oktoberfest je v Žalcu hotel pognati korenine že pred dvema desetletjema, a očitno ni bil pravi čas in zadeva je zamrla. Zdaj je drugače, saj hmeljarstvo spet cveti, kot gobe po dežju pa rastejo tudi butične pivovarne, ki uporabljajo za varjenje svojih lager piv bistveno več hmelja. Dodatno spodbudo za organizacijo takšne prireditve je dal uspeh žalske fontane piv Zeleno zlato, ki presega vsa pričakovanja in privablja ljubitelje piva z vseh koncev sveta.

Odprtje z godbo in mažoretkami iz Laškega FOTO: Darko Naraglav
Odprtje z godbo in mažoretkami iz Laškega FOTO: Darko Naraglav

Hmeljarski likof, ki sledi zaključku obiranja hmelja, poznajo v Savinjski dolini že 140 let. Vrsto let ta prireditev živi v okviru Društva hmeljarskih starešin in princes Slovenije in občine Žalec, že tretje leto pa so jo vključili v program Savinjskega Oktoberfesta, ki ga organizira istoimensko kulturno društvo s podporo Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, občine Žalec in drugih pokroviteljev. Med zadnjimi je najbolj izpostavljeno podjetje Šotori Petre z Marijo Petre na čelu, ki je bila glavna organizatorica že pred dobrima dvema desetletjema in tudi zdaj pomaga hčerki Ane Mari, ki nadaljuje njeno delo.

Tekma deklet, katera z iztegnjeno roko najdlje drži poln vrček s pol litra piva.
Tekma deklet, katera z iztegnjeno roko najdlje drži poln vrček s pol litra piva.

Organizatorji so tudi letos najprej pripravili otroški Oktoberfest z vrsto zanimivih aktivnosti, nato je bil na vrsti hmeljarski likof s povorko hmeljarjev in slovesno prireditvijo s podelitvijo priznanj. Po nastopu ansambla Ognjeni muzikantje so uradno odprli Oktoberfest, in sicer ob zvokih godbe na pihala iz Laškega.

Pivo na metre
Pivo na metre

Marija Petre je spregovorila o prvih poskusih, Petretovi pa so se na odru pridružili še nemška hmeljska kraljica Johanna Seiler, aktualna slovenska hmeljska princesa Mateja Kramer in njen oče, hmeljarski starešina Andrej Kramer, ter župan Janko Kos. Uradni del so končali z zabijanjem pipe v sod piva, čast je pripadla županu Kosu v spremstvu predstavnika Pivovarne Laško. S polnimi vrčki so nazdravili tretjemu savinjskemu prazniku piva.

Letošnja miss in mister piva sta postala Ana in Zvone Grobelnik.
Letošnja miss in mister piva sta postala Ana in Zvone Grobelnik.

V nadaljevanju so organizatorji dogajanje stopnjevali še z igrami in tekmovanjem za miss in mistra piva. Za naziv so se v treh nalogah potegovali trije pari, en savinjski in dva gorenjska. Najprej so odgovarjali na vprašanja, povezana s hmeljarstvom in pivovarstvom, sledila je vzdržljivostna tekma deklet – katera z iztegnjeno roko najdlje drži poln vrček s pol litra piva. V tretji igri so bili na vrsti še moški, ki so tekmovali, kdo bo najhitreje popil pivo iz vrčka.


V seštevku vseh iger, ki jih je ocenjevala strokovna komisija pod vodstvom Janeza Oseta, predsednika Združenja hmeljarjev Slovenije, Mateja Kompolška, predstavnika podjetja Petre, in Sabine Palir, predstavnice Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, sta si naziv miss in mistra piva prislužila domačina iz Šempetra v Savinjski dolini, zakonca Ana in Zvone Grobelnik.

Po igrah je bil spet čas za glasbo, s katero so navduševali pevci in glasbeniki The Moonlighting orkestra, nato so prišli na vrsto še Ognjeni muzikantje, ki so poskrbeli za rajanje do zgodnjih jutranjih ur.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije