MURSKA SOBOTA

Izmenjevali so si rabljena oblačila

Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Tekstilna industrija je ena večjih onesnaževalk našega planeta.
Fotografija: Tudi mladi se vse bolj zavedajo problematike odpadkov. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Tudi mladi se vse bolj zavedajo problematike odpadkov. FOTOGRAFIJE: Jože Žerdin

V Murski Soboti so zaznamovali evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se tokrat posveča krožnemu in trajnostnemu tekstilu. V podjetju Saubermacher so se tako kot v preteklosti tudi letos odločili sodelovati v tej akciji. Skupaj s tremi srednjimi šolami so organizirali izmenjevalnico rabljenih oblačil. Sodelovale so Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, Gimnazija Murska Sobota in Ekonomska šola Murska Sobota. Dober odziv vseh, ki so se ustavili na stojnicah, je še en dokaz več, da uporabniki razmišljajo trajnostno in družbeno odgovorno.

Podjetje Saubermacher je k sodelovanju pritegnilo še tri srednje šole.
Podjetje Saubermacher je k sodelovanju pritegnilo še tri srednje šole.

Dogodek je potekal na Trgu zmage v Murski Soboti. Dijaki so na stojnicah razstavili predhodno zbrana oblačila, ki jih ne nosijo več in so jim v omarah le v napoto. Izmenjali so jih ali podarili dijakom z drugih sodelujočih šol in preostalim obiskovalcem. Tekstilni odpadki so iz mode, zato verjamejo, da so v tej akciji skupaj vsaj malo zmanjšali količino teh in podaljšali življenjsko dobo še uporabnih oblačil. Tako bodo tudi v tekstilno industrijo vnesli več krožnosti za zdravo okolje.

Skrb vzbujajoči podatki

Nekaj kosov zbranih oblačil, ki so po končanem dogodku ostala na stojnicah, bodo dijaki uporabili pri ustvarjanju izdelkov v sklopu letošnjega natečaja Odpadno je uporabno, katerega tema so prav tako tekstilni odpadki. Za preostanek pa so tako kot za vsa ostala oblačila, ki jih vsak dan zberejo v uličnih zbiralnikih in zbirnih centrih, na družbeno odgovoren način poskrbeli v podjetju Saubermacher.

Kljub slabemu vremenu je bila obiskanost dobra.
Kljub slabemu vremenu je bila obiskanost dobra.

Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena največjih onesnaževalcev in ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in celo emisije toplogrednih plinov. Za izdelavo kilograma tekstila se na primer porabi več kot 0,5 kilograma kemikalij. Med letoma 2000 in 2015 se je proizvodnja tekstila podvojila in kaže, da bomo leta 2030 kupili 93 milijonov ton oblačil na leto.

Vsako leto v Evropski uniji zavržemo 5,8 milijona ton tekstila, to je kar 11,3 kilograma na osebo. Zaradi vseh dejstev je nujno, da spremenimo svoje navade in vnesemo več krožnosti v tekstilno industrijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije