NASLEDNJI POLET DECEMBRA

Iz Trbovelj v vesolje! Poletela raketa z deli slovenskega podjetja

Na koncu odprave pa se je zapletlo.
Fotografija: Ariane 6. FOTO: Esa/manuel Pedoussaut Via Reuters
Odpri galerijo
Ariane 6. FOTO: Esa/manuel Pedoussaut Via Reuters

Evropska raketa Ariane 6, za katero je trboveljsko podjetje Dewesoft zagotovilo merilne sisteme, je v torek z izstrelišča v Francoski Gvajani prvič poletela v vesolje. Nosilna raketa je uspešno namestila satelite, je sporočila Evropska vesoljska agencija (Esa). Na koncu odprave je sicer nastal manjši zaplet, ki ne ogroža naslednje odprave.

Vzlet rakete s slovenskimi merilci. FOTO: Jody Amiet Afp
Vzlet rakete s slovenskimi merilci. FOTO: Jody Amiet Afp

Ariane 6 je uspešno opravila vzlet, izstrelitev v orbito in namestitev satelitov, je sporočila Esa. »Evropa je vstopila v novo obdobje vesoljskih poletov, ki nas bo poneslo v vesolje in nam omogočilo uresničiti ambicije na svetovnem prizorišču,« je zapisala agencija na omrežju X. Raketa je na višini 580 kilometrov namestila devet satelitov.

Nekaj se je zapletlo

Na koncu odprave, ko je bilo predvideno, da zgornja stopnja rakete na poti nazaj na Zemljo zgori, se je sicer zgodil zaplet.

Pomožni pogon v zgornji stopnji se je najprej zagnal, nato pa se je iz neznanih razlogov ustavil, je povedal vodja proizvajalca raket ArianeGroup Martin Sion. To pomeni, da se povratni kapsuli na krovu nista sprostili. Zgornja stopnja rakete zato ostaja v vesolju s pritrjenima kapsulama. Vse preostalo je potekalo po načrtu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal Sion.

Naslednja odprava je predvidena decembra. Leta 2025 bo nato raketa predvidoma opravila še šest poletov, leta 2026 pa osem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodelovalo slovensko podjetje

Izstrelitev Ariane 6 je poskus Ese, da se po letih zaostanka uspešneje spoprime s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje. Razvoj je stal okoli 4,5 milijarde evrov.

Jure Knez, predsednik in soustanovitelj podjetja Dewesoft, ki razvija in izdeluje instrumente in sisteme za zajem podatkov, merjenje in testiranje. FOTO: Jure Eržen/delo
Jure Knez, predsednik in soustanovitelj podjetja Dewesoft, ki razvija in izdeluje instrumente in sisteme za zajem podatkov, merjenje in testiranje. FOTO: Jure Eržen/delo

Njene merilne sisteme, ki omogočajo zajem podatkov v najzahtevnejših razmerah, je zagotovilo trboveljsko podjetje Dewesoft.

Prvi poskus izstrelitve je bil načrtovan za leto 2020, vendar je raketa Ariane 6 zaradi pandemije covida-19 in ponavljajočih se tehničnih težav ostala na tleh, kar je Evropo prikrajšalo za neodvisno pošiljanje težjih tovorov v vesolje.

Ariane 6 je sicer naslednica rakete Ariane 5, ki je julija lani po 27 letih zadnjič poletela v vesolje in tja ponesla dva satelita.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije