KULTURNA DEDIŠČINA

Iz čipk tudi nakit

Članice krožka, ki ohranja kulturno dediščino naših babic, so razstavile svoja dela.
Fotografija: Ob vseh eksponatih je posebno pozornost zbujal nakit iz čipk.
Odpri galerijo
Ob vseh eksponatih je posebno pozornost zbujal nakit iz čipk.

V avli dvorane Doma II. slovenskega tabora so v okviru praznovanja Občine Žalec in Mestne skupnosti Žalec članice krožka Ohranjanje kulturne dediščine naših babic – ročna dela Deteljica, ki deluje v okviru univerze za tretje življenjsko obdobje, postavile na ogled čudovito razstavo ročnih del, ki je bila tokrat v znamenju mode.

Odprtje je vodila Jolanda Železnik, za glasbeno popestritev je skrbel ŽePZ Savinjski cvet Gotovlje, ki deluje že 37 let; zbor ima trenutno 22 članic, njihov zborovodja je Gašper Kundih.
Dogodek sta z nagovorom obogatila predsednica univerze za tretje življenjsko obdobje Marija Masnec in župan Občine Žalec Janko Kos. Vsi so ustvarjalkam čestitali za njihove umetnine in jim zaželeli, da se njihova Deteljica še naprej bogati in razvija ter z izdelki polepša vsakoletno razstavo.
Deteljice so res ustvarjalne. FOTO: Darko Naraglav
Deteljice so res ustvarjalne. FOTO: Darko Naraglav

Ročna dela so tradicionalna spretnost slovenskih žensk, v krožku Deteljica pa jo z izjemno predanostjo ohranjajo in razvijajo. Ustvarjalke ostajajo tradicionalne, hkrati pa to tradicijo plemenitijo z inovativnimi prvinami. Ob tem so dobre prijateljice, izmenjujejo si izkušnje in obiskujejo podobne krožke po Sloveniji.
Predsednica univerze za tretje življenjsko obdobje Marija Masnec med zahvalo zakoncema Kocić in mentorici Mileni Klasič
Predsednica univerze za tretje življenjsko obdobje Marija Masnec med zahvalo zakoncema Kocić in mentorici Mileni Klasič

V vseh teh letih so ustvarile marsikakšen vzorec, izdelek, tudi zanimivo in avtorsko zaščiteno Savinjsko čipko, kar je delo Helene Kocić in njenega moža Hranislava. Dolgoletna mentorica je bila Anica Virant, ki je tudi tokrat prišla med svoje prijateljice, čeprav ne opravlja več tega dela, prevzela ga je Milena Klasič iz Šešč pri Preboldu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije