KORUPCIJSKA AFERA

Iz afere preskakovanje vrst skok nazaj v staro službo

Objavljeno 04. julij 2019 19.18 | Posodobljeno 04. julij 2019 19.18 | Piše: I. R.

Sodišče sklenilo, da so iz UKC nezakonito odpustili Uroša Smiljića. Odpoved je dobil po izbruhu korupcijske afere iz poslovnega razloga.

Urošu Smiljiću in njegovi odvetnici Maji Vagaja je uspelo na delovnem sodišču dokazati, da je bila odpoved nezakonita.
LJUBLJANA – Uroša Smiljića, prvoobtoženega v korupcijski aferi zaradi preskakovanja čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem centru (UKC), so aprila lani odpustili. Kot razlog so navedli reorganizacijo oziroma poslovne razloge, vendar je delovno sodišče, kjer je Smiljić izpodbijal odpoved, ugotovilo, da je bila ta nezakonita, zato mu mora UKC vrniti staro službo.

Odpoved posledica afere

image
Smiljić je v UKC menda veljal za nekoga, ki lahko vse uredi. FOTO: Leon Vidic
Policisti so ga oktobra 2016 pridržali zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj. V UKC je menda veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za denar in različne storitve. Januarja naslednje leto se je, ko sta se iztekla hišni pripor in suspenz, vrnil v službo.

Tedanji prvi človek UKC Andraž Kopač je pojasnil, da ga niso odpustili, ker niso želeli »postopkov, ki bi lahko pomenili tveganje za visoke stroške, če bi se delavec vrnil«. A zgodilo se je ravno to.

Po daljši bolniški odsotnosti je namreč Smiljić v kliničnem centru nadaljeval delo kot finančno-računovodski delavec, 13. aprila lani pa so mu vročili odpoved delovnega razmerja zaradi ukinitve delovnega mesta v enoti za evidentiranje sredstev.

V UKC so odpoved pojasnjevali z reorganizacijo področja za ekonomsko in finančno dejavnost, enote za evidentiranje sredstev, pokazala da se je potreba po zaposlitvi delavcev z višjo stopnjo strokovne izobrazbe. Ker naj bi z reorganizacijo prenehale potrebe po opravljanju dela, ki ga je Smiljić opravljal po pogodbi o zaposlitvi, so uvedli postopek redne odpovedi iz poslovnega razloga.

Preskakovanje čakalnih vrst

Smiljiću tožilstvo očita, da je odigral vlogo posrednika med obupanimi pacienti in zdravniki, pri tem pa tudi sam nekaj zaslužil. Več bolnikom je menda uredil hitrejšo zdravstveno obravnavo mimo uradnih čakalnih vrst, v zameno pa naj bi prejel podkupnino, med drugim 20.000 evrov za ureditev hitrejšega zdravljenja onkološke bolnice. Poleg tega naj bi prejemal različne gmotne dobrine in storitve, od omarice, kokošjega mesa in jajc do poleta s policijskim helikopterjem. Zaradi slednjega so se v kazenskem postopku znašli tudi trije policisti.

Smiljić je po drugi strani zatrjeval, da je bila odpoved iz fiktivnih in ne iz resničnih poslovnih razlogov. »Mene so odpustili samo zaradi medijev. Z mojim delom so bili vsi zadovoljni,« je pojasnjeval na sodišču.

Kot dokaz je predložil elektronsko pošto, ki sta si jo med 30. marcem in 3. aprilom lani izmenjala Aleš Šabeder, ki je Kopača nasledil januarja lani, in Smiljićeva nadrejena Andreja Grum. Iz nje izhaja, da je (zdajšnji minister za zdravje) Šabeder pozval Grumovo, naj pojasni, kakšne naloge opravlja Smiljić v enoti za evidentiranje sredstev. Grumova, ki je bila z njegovim delom zadovoljna, je nato od pomočnice generalnega direktorja dobila navodilo, naj zanj pripravi odpoved iz poslovnega razloga.

image
Na predobravnavnem naroku v kazenskem postopku ni priznal krivde, zato ga čaka redno sojenje. FOTO: Marko Feist
Takoj potem so v UKC sestavili predlog za ukinitev delovnega mesta, sledila je odpoved, za katero je zdaj ljubljansko delovno in socialno sodišče sklenilo, da je bila nezakonita. Potreba po delu, ki ga je opravljal, ni prenehala kljub formalni ukinitvi Smiljićevega delovnega mesta, ugotavlja sodišče, saj tudi novozaposlena uslužbenka, čeprav z višjo stopnjo izobrazbe, opravlja ista dela in naloge, kot jih je opravljal Smiljić. K odpovedi je po mnenju sodišča veliko prispevala njegova domnevna vpletenost v afero in s tem povezana negativna medijska kampanja, kar pa ni utemeljeni poslovni razlog za odpoved. Če so v UKC menili, da je storil kaznivo dejanje, bi morali sprožiti ustrezne postopke iz krivdnih razlogov.

Vse se vrača, vse se plača

Sodišče je zato v še ne pravnomočni sodbi razsodilo, da morajo v naši največji bolnišnici Smiljića, ki je opravljal delo inventarista, vzeti nazaj na staro delovno mesto pod pogoji zadnje pogodbe o zaposlitvi v roku osmih dni. Za vse mesece nezakonite odpovedi, to je od aprila lani, pa do ponovne zaposlitve mu morajo izplačati nadomestilo plače (zmanjšano za prejeta nadomestila za brezposelnost) in mu plačati davke in vse prispevke.

Smiljićeva pooblaščenka odvetnica Maja Vagaja odločitve sodišča ni želela komentirati. V kliničnem centru so potrdili, da je prvostopenjsko sodišče Smiljiću ugodilo, o morebitni vložitvi pritožbe pa so zapisali, da bodo »zadevo proučili in se posvetovali z odvetniško pisarno, ki nas v tej zadevi zastopa«.


Smiljiću tožilstvo očita, da je odigral vlogo posrednika med obupanimi pacienti in zdravniki, pri tem pa tudi sam nekaj zaslužil. Več bolnikom je menda uredil hitrejšo zdravstveno obravnavo mimo uradnih čakalnih vrst, v zameno pa naj bi prejel podkupnino, med drugim 20.000 evrov za ureditev hitrejšega zdravljenja onkološke bolnice. Poleg tega naj bi prejemal različne gmotne dobrine in storitve, od omarice, kokošjega mesa in jajc do poleta s policijskim helikopterjem. Zaradi slednjega so se v kazenskem postopku znašli tudi trije policisti.

Smiljić na predobravnavnem naroku v kazenskem postopku na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal očitkov o prejemanju podkupnine, zato bo stekel redni postopek. Kdaj, ni znano. Potem ko je okrožno sodišče zavrnilo predlog njegovega zagovornika za izločitev nekaterih dokazov, za katere trdi, da so nezakoniti, se je obramba pritožila na višje sodišče, to pa o pritožbi še ni odločilo. Obramba namreč predlaga, naj sodišče iz spisa izloči ovadbo Iztoka Požarja, ki je tudi ena od podlag za pregon, ter dokaze, pridobljene na podlagi te ovadbe, saj da so policisti Požarja šele tik pred koncem podajanja izjave opozorili, da je osumljenec.

20 tisočakov podkupnine naj bi dobil za preskok vrste.

Požar je sicer edini od obtoženih (v obtožbi se je znašlo deset oseb in dve podjetji), ki je krivdo priznal oziroma priznal, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov za to, da bi njegovi partnerici uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka oziroma da bi se s priznanim kirurgom na onkološkem inštitutu Erikom Brecljem dogovoril za njeno zdravljenje. Smiljić to zanika.
Deli s prijatelji