JUNAK

Ivan(98) našel jurčka velikana

Ivan Bevk peče odličen kruh. Pri 98 je čil in vedrega duha.
Fotografija: Trofejna jurčka FOTO: Damijan Bogataj
Odpri galerijo
Trofejna jurčka FOTO: Damijan Bogataj

IDRIJA – Ivan Bevk je pri svojih skoraj 100 letih čilega zdravja in vedrega duha. Oče dolgoletnega poslanca in nekdanjega župana Sama Bevka visoko starost povezuje z zdravim načinom življenja. Pred skoraj petdesetimi leti si je pri Polancu nad Idrijo uredil najprej zelenjavni vrt in potem ob njivi postavil brunarico. Sprva skromen vrtiček se je z leti razširil, sadovnjak ob njem pa je dobival nova drevesa. Žena Marija mu je ves čas po svojih najboljših močeh pomagala. Ob brunarici je zgradil krušno peč, v kateri skoraj vsakih 14 dni speče odličen kruh. Ivan je posebno ponosen na veliko jablano vrste avtohtona goriška sevka, ki je leta 2004 izdatno obrodila; ko so pobiralci stehtali sadeže, se je tehtnica ustavila pri 840 kilogramih odličnih jabolk! Tudi letos je polna in nemara se spet obeta rekordna letina.

Ivan Bevk je 23. maja praznoval 98. rojstni dan, en mesec pozneje pa se mu je na Poljančevem griču nasmehnila posebna gobarska sreča, v neposredni bližini brunarice je namreč dobil dva jurčka velikana. Ponosen na izjemno gobarsko srečo je privolil v fotografiranje.


V Idriji domala ni meščana, ki ga ne bi poznal. Ivan skoraj vsak dan obišče posestvo na Poljančevem griču, saj na njivi sam pridela vso zelenjavo za domačo uporabo. To ga drži pokonci in veseli se leta 2020, ko bo praznoval 100. rojstni dan.
Še vedno pa je tudi strasten ribič: najraje se z ribiško palico poda do Zagoda, kjer je njegov priljubljeni revir in kjer so po njegovem mnenju najboljše idrijske postrvi. Ribiči so ponosni na najstarejšega člana in so mu podelili naziv častni član Ribiške družine Idrija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije