NEVERJETNO

Inšpektorji v akcijo: med pregledanimi več kot 40 odstotkov nedovoljenih objektov

19 objektov je bilo nelegalnih.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Marko Feist

»V letošnji akciji nadzora objektov v gradnji, so gradbeni inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor (IRSOP), med pregledanimi objekti odkrili več kot 40 odstotkov nedovoljenih objektov. Inšpektorji so preverjali, ali imajo investitorji gradbeno dovoljenje oziroma skladnost objekta z izdanim gradbenim dovoljenjem.« To so danes sporočili iz inšpektorata za okolje in prostor. 

V akciji preprečevanja nedovoljenih objektov je bilo do 17. avgusta, od skupno uvedenih 133, zaključenih 80 upravnih postopkov. V 41 obravnavanih zadevah, kjer nepravilnosti niso bile ugotovljene oziroma so bile v času, ko je potekala akcija že odpravljene, pa so postopke ustavili. V zadevah, kjer so odkrili nepravilnosti, so izdali 49 upravnih inšpekcijskih odločb in 7 prekrškovnih odločb:

– Odločbe so bile izdane za 34 nedovoljenih objektov. Od tega je bilo 19 nelegalnih, 9 neskladnih in 6 nevarnih objektov, za katere so bile odrejene takojšnje prepovedi uporabe objektov in rok za njihovo odstranitev oziroma zavarovanje.
– 12 odločb je bilo izdanih zaradi ugotovljenih nepravilnostmi pri sami gradnji (nepopolna označitev gradbišča s tablo in neograditev in nezavarovanje gradbišča pred začetkom del v skladu z načrtom organizacije ureditve gradbišča);
– 2 odločbi sta bili izdani v zvezi z izvajanjem gradnje brez prijave oziroma brez popolne prijave začetka gradnje;
– 1 odločba je bila izdana zaradi neskladne uporabe objekta;
– izdana je bila tudi 1 prekrškovna odločba z izrečenim opominom;
– 4 odločbe o prekršku v višini izrečene globe 27.000 evrov in
– 2 plačilna naloga v višini izrečene globe 2500 evrov.

V treh primerih, ko so bile ugotovljene lažje nepravilnosti, je bil zavezancem odrejen rok za njihovo odpravo z opozorilom, da v kolikor nepravilnosti ne bodo odpravljene v navedenem roku, bodo izrečeni drugi ukrepi v skladu z gradbenim zakonom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije