GDPR

Informacijski pooblaščenec ne more izrekati glob po GDPR

Ker v Sloveniji do danes ni bil sprejet novi oziroma spremenjeni zakon o osebnih podatkih.
Fotografija: Okoli uredbe je nastala taka fama, da si v marsikaterem podjetju ne upajo niti dihati brez razmisleka o moderni paradigmi varstva osebnih podatkov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Okoli uredbe je nastala taka fama, da si v marsikaterem podjetju ne upajo niti dihati brez razmisleka o moderni paradigmi varstva osebnih podatkov. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozarja, da je Slovenija ena od osmih držav, ki bodo krepko prekoračile roke pri prenosu rešitev iz splošne uredbe EU o varstvu podatkov v nacionalni pravni red.

Ker novi zakon o varstvu osebnih podatkov v Sloveniji do danes, ko je začela veljati evropska uredba, ni bil sprejet, informacijskih pooblaščenec ne more zaradi kršitev izrekati glob po uredbi. Te pa so tudi večmilijonske. Vendar to ne pomeni, da bi bil informacijski pooblaščenec brezzobi tiger, poudarja Prelesnikova in dodaja, da imajo na voljo prisilitvene metode.

»Ne vemo, kdaj bo zakon sprejet. Nekaj časa sem upala, da bo to uspelo v tem mandatu. A pred pozno jesenjo najbrž ni možnosti, da bi bil sprejet,« je ocenila informacijska pooblaščenka. Vse določbe, ki jih je urejal novi zakon in je med drugim tudi podaljševal roke za uveljavitev uredbe, tako odpadejo in vsi pravni subjekti se morajo z današnjim dnem ravnati v skladu z uredbo, saj je ta v celoti zavezujoča in neposredno uporabljena v vseh članicah EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije