VARNOSTNIK NAGNAL UPOKOJENKO

Incident pred trgovino: »Ma, je**** se vsi po spisku«

Okoli 13. ure ji ni dovolil v trgovino. Ljubljančanka dobila 450 evrov kazni.
Fotografija: Večina obiskovalcev spoštuje omejitve. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Večina obiskovalcev spoštuje omejitve. Foto: Dejan Javornik

Krajši delovni čas trgovin in hkrati njihov vnaprej določeni čas, ki je namenjen le starejšim, nosečnicam in drugim ranljivim skupinam prebivalstva, je v zadnjih tednih nekaterim posameznikom dvignil pritisk. Na udaru so pogosto varnostniki, ki stojijo pred vhodi trgovin in preverjajo, ali se državljani držijo vladnih navodil.
Ženska je bila prepričana, da je diskriminirana. FOTO: Facebook/Komunal 2.0
Ženska je bila prepričana, da je diskriminirana. FOTO: Facebook/Komunal 2.0

Minuli konec tedna je tako na družabnih omrežjih odmevala zgodba starejše ženske, ki je šla malo pred 13. uro po nakupih v trgovino Spar v Galerijo Kapitelj na Poljanskem nasipu v Ljubljani. Ko je nameravala vstopiti v trgovino, ji je, kot piše na profilu na facebooku Komunal 2.0, varnostnik rekel, da ne sme v trgovino, ker je upokojenka in ker je ura več kot deset dopoldne.

»Dobro, a mi na obrazu piše, da sem upokojenka in da sem stara več kot 65 let? Na kakšen način pa ste to ugotovili, morda zato, ker imam sive lase in gube?« se je odzvala ženska, pri čemer pa varnostnik »z vsemi svojimi okoli 190 cm in ne čisto najmanj kilogrami« ni popustil in ji je »začel groziti, da jo bo fizično odstranil, kar je podkrepil z agresivno gesto z roko«. »Že več minut je trajalo to nadlegovanje, ko sem s pogledom, usmerjenim proti blagajnam, rekla: 'Ma, jebite se vsi po spisku, pa taka država.'« Z varnostnikom sta si nato izmenjala še par krepkih besed, po več kot 15 minutah pa je od nje zahteval osebni dokument. »Na izrecno zahtevo sem odgovorila z vprašanjem: 'Kdo ste pa vi?'«

Policija je na koncu starejšo žensko, ki ni upoštevala navodila varnostnika, oglobila. FOTO: Marko Feist
Policija je na koncu starejšo žensko, ki ni upoštevala navodila varnostnika, oglobila. FOTO: Marko Feist

Varnostnik je kmalu zatem poklical policijo in ta je nato res prišla. Policistka ji je pojasnila, da je varnostnik uradna oseba in da mu je po zakonu dolžna predati osebni dokument, če to od nje zahteva. Medtem ko je varnostnik policistom podajal svojo plat zgodbe, se je ženska odločila, da bo odšla. A policija ji je sledila in »po megafonu tulila: 'Nazaj k avtu!'« Policistom je zanikala, da naj bi žalila vratarja, in priznala, da je rekla: »Ma, jebite se vsi po spisku, pa taka država!«

Potožila jim je, da se počuti diskriminirano ter da ni upokojenka. Na koncu je dobila plačilni nalog za 450 evrov zaradi, kot dodaja, domnevnega »neupoštevanja ukaza uradne osebe« in zaradi domnevne »razžalitve uradne osebe«. »Nisem upokojenka, imam pa nekaj gub in sivih las. Frizerji pač ne delajo v času izrednih razmer,« je še sklenila zapis.
 

Varen obisk


Podjetje Spar Slovenija je v komentar pod objavo zapisalo, da je na podlagi odloka ranljivim skupinam vstop dovoljen le od 8. do 10. ure ter zadnjo uro delovnega časa trgovine. »Opravičujemo se vam za neprijetno izkušnjo, vendar je varnostnik upošteval predpisana pravila in vam v naše skupno dobro poskušal preprečiti vstop v trgovino,« so zapisali. Za Novice pa so nam v podjetju odgovorili, da dosledno sledijo sprejetim vladim ukrepom ter priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter spodbujajo kupce k odgovornemu ravnanju.


»V času izrednih razmer je spoštovanje predpisanih pravil ključno za varen obisk trgovin, zato vse naše stranke prosimo, da za svojo in skupno varnost upoštevajo odloke, s čimer se bomo izognili tovrstnim situacijam,« so odgovorili in sklenili, da čas izrednih razmer od vseh nas terja veliko strpnosti ter potrpežljivosti in »le s skupnimi močmi in medsebojnim razumevanjem bomo lahko uspešni v boju proti epidemiji«.
 

Protestirajo predvsem starejši


Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da je inšpektorat za notranje zadeve med 31. marcem in 1. aprilom opravil 55 izrednih inšpekcijskih nadzorov s področja zasebnega varovanja. Tako je zaradi več prijav in pritožb tudi preverjal stanje in ustreznost varovanja trgovin in trgovskih centrov. Pri teh nadzorih so bile ugotovljene določene manjše nepravilnosti, za katere pa so inšpektorji na kraju kršitve le izrekli opozorila, saj je bil že s tem dosežen namen.


»Varnostniki, ki so izvajali naloge pred trgovinami, so bili ustrezno opremljeni z zaščitno opremo in so kupce opozarjali na samozaščitno ravnanje ter navodila. Pri tem je bilo ugotovljeno, da večina obiskovalcev spoštuje omejitve, le manjši delež ukrepov ne sprejema in protestira pri vhodih v trgovine. Slednji se sčasoma pomirijo, tako da večjih izgredov ni. Ugotovitve nadzorov pa so pokazale tudi nespoštovanje ukrepov, ki se nanašajo na časovne omejitve nakupovanja, predvsem v ranljivejših skupinah, kot so upokojenci,« so med drugim sporočili z MNZ. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije