LUTVERCI, BELTINCI, DOLNJA BISTRICA

Hudički so si nadeli ovčjo kožo

Lutverški otroci so prejeli darila, odrasli pa Sternišev pasulj. Dobrotnik ni pozabil beltinskih malčkov.
Fotografija: Böltinski krampusi s svetim Miklavžem FOTO: Jože Žerdin
Odpri galerijo
Böltinski krampusi s svetim Miklavžem FOTO: Jože Žerdin

Te dni po vsej Sloveniji potekajo številna miklavževanja. Pripravili so ga tudi v vasi Lutverci na obrobju Apaškega polja in v Beltincih.

»Problemov ni bilo, saj so vsi otroci od Miklavža in angelčkov prejeli darila. Res je, da so se obračali okrog sebe, da se jim ne bi približal kakšen strašen krampus. Moram povedati, da smo zadovoljni, da se je obdarovanja udeležilo skoraj 70 naših najmlajših, zraven pa je bilo tudi veliko odraslih in vsi so bili zadovoljni,« nam je po prijetnem večeru povedala predsednica Vaškega odbora Lutverci Doris Sterniša, ki je že napovedala, da bodo tudi prihodnje leto organizirali obisk Miklavža in parkljev. In najbrž bo tudi takrat zraven njen oče Jože Sterniša, ki je tokrat poskrbel za odličen pasulj.

Malčki se niso ustrašili strašnih mask. Foto: Vilibald Marič
Malčki se niso ustrašili strašnih mask. Foto: Vilibald Marič

Mladi iz Beltincev so ustanovili skupino Böltinski krampusi. Vodja skupine Sergej Kolar je bil tokrat v vlogi svetega Miklavža, preostali člani pa so si nadeli obleke iz ovčje volne, na glavo so si poveznili lesene maske, na roke pa nataknili rokavice iz usnja, plastične kremplje in konjsko žimo. Maske jim je izdelal Mihael Kos iz Žetal. Vsak krampus si je naredil še posebne zvonce, s katerimi so ropotali po Beltincih. Skupaj so obiskali 17 družin z majhnimi otroki.

V vasi Dolnja Bistrica so ob kapeli, ki je posvečena svetemu Nikolaju, krajani so jo zgradili davnega leta 1881, pripravili proščenje ob svetnikovem godu. Po maši je med zbrane prišel Miklavž z angelčki. Gospodinje iz Dolnje Bistrice so spekle pecivo. Možje so pajali kruh, ženske pa so ga namazale z zaseko in ocvirki in ga ponudile med vse zbrane. Poskrbljeno je bilo tudi za tople napitke, Miklavž pa je otrokom razdelil bombone. 

Dobrotnik je zbranim namenil nekaj lepih besed, otrokom pa sladkarije. FOTO: Jože Žerdin
Dobrotnik je zbranim namenil nekaj lepih besed, otrokom pa sladkarije. FOTO: Jože Žerdin

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije